Eieren in een cocotte met zuring

Eieren in een cocotte met zuring

  • 100 g zuring
  • klontje boter
  • 4 eieren
  • zout
  • optioneel: in dunne reepjes gesneden zuringblad ter garnering

Cocottes zijn aardewerk bakjes.
Ovenbestendig.
Verhit ze voor in bijv. kokend water, droog ze af en beboter ze.
Dat gaat erg makkelijk met hete bakjes.
Uw vingers denken er iets anders over.
Verwarm de oven voor op pakweg 180 °C.
Verhit de boter in een pan en smoor hierin de zuring.
Zachtjes!
Hak ze daarna grof en bedek er de bodem van de bakjes mee.
Verwarm wat slagroom, lauwwarm.
Giet een eetlepel over de zuring.
Breek een ei in het bakje, dus dat komt bovenop de slagroom, die door het gewicht van het ei langs de rand omhoog kruipt.
Verwarm alles in een hete oven au bain marie: zet de bakjes in een grote bak met water, maar de waterstand mag niet over de helft van de bakjes komen.
Zet ze een minuut of acht in de oven.
Eruit halen (ook lekker voor de vingers), afdrogen en strooi er wat zout over en leg er een paar reepjes zuring op.
Serveer.

Opmerking
De zuring heeft de neiging bruinig te worden. Niet te heet, dus.

Bron: Het Culinaire Kookboek (?)
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug