Pastinaak- en bietencrisps met dukkah

voor 6 - 8 personen

  • 500 g sesamzaad
  • 250 g korianderzaad
  • 120 g hele hazelnoten
  • 120 g komijnzaad
  • 1 theel. zout
  • gedroogde munt naar smaak
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 middelgrote pastinaken
  • 6 bieten
  • olie voor het frituren

De oven op 180º C voorverwarmen.
Voor de dukkah de noten en zaden fijnpletten met behulp van vijzel en stamper of specerijmolen - bij gebruik van een specerijmolen oppassen dat ze niet te fijn worden vermalen, omdat er dan olie vrijkomt.
Zout, munt en peper naar smaak erdoor roeren en de dukkah luchtdicht verpakken.
Voor de crisps de groenten schillen en apart houden.
De pastinaken horizontaal in hele dunne plakken snijden (bij voorkeur op een rasp) en de bieten eveneens in dunne plakken snijden.
De olie verhitten, de plakjes pastinaak in gedeelten goudbruin frituren en op keukenpapier laten uitlekken.
De hete pastinaakcrisps met dukkah bestrooien.
De plakjes biet op dezelfde manier frituren - omdat zij snel verbranden het vuur wat lager zetten.
De plakjes biet laten uitlekken, met dukkah bestrooien en de crisps direct serveren of luchtdicht verpakt 1 - 2 dagen bewaren.

Dukkah wordt uitgesproken als doekah.
Het is een droog mengsel van noten en specerijen dat traditioneel op in olijfolie gedoopt brood werd gegeten.
Ik vind het lekker als smaakmaker voor gefrituurde groentecrisps.
Luchtdicht verpakt kan dukkah een paar weken worden bewaard.

Bron: Esther's homepage

Terug