Couscous met snijbiet

Couscous met snijbiet 1

  • 300 g couscous
  • 85 g rozijnen (gele),
    10 minuten voorgeweekt
  • groentebouillon, heet
  • 1 kg snijbiet, incl. stelen
  • olijfolie
  • 1 middelgrote rodeui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 theel. komijnzaad
  • 1 theel venkelzaad
  • 1 theel. kurkuma (koenjit, geelwortel)
  • 2 eetl. pijnboompitten, licht geroosterd
  • peper & zout
  • citroenolie
    (olijfolie gemengd met citroenrasp en -sap)

Week de rozijnen in het genoeg water, d.w.z. dat ze net onder staan.
Maak de couscous volgens gebruiksaanwijzing, met de kokende groentebouillon ipv kokend water.
(Onze couscous kent de verhouding x gram en 2 x ml vocht, dat is 60 cl bouillon.)
Laat een kwartier intrekken en maak met een vork los.
Scheidt het groen van de snijbietstengels.
Snijd de stengels in stukjes van plm. ½ cm dik.
Was en kook het blad een minuut of vijf, tot het zacht is.
Afgieten en met koud water afspoelen.
Weer afgieten en uit laten lekken.
En tenslotte grof hakken.

Couscous met snijbiet 2

Bak in een koekenpan met wat olijfolie de snijbietstengelstukjes met de ui en knoflook een minuut of vijf op middelhoog vuur.
Doe de kruiden erbij.
Roer de snijbietbladen erdoor, de pijnboompitten en de rozijnen met het weekwater.
Voeg evt. wat water of bouillon toe, om het geheel vrij vochtig te houden.
Roer de couscous er door.
Doe het vuur uit en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de couscous over de borden en giet er wat citroenolie over.

Opmerkingen
Ik had iets meer kruiden genomen.
Het venkelzaad gaf exact genoeg smaak af.
Dus, aan de andere kant: pas op met te veel venkelzaad.
Geen gele rozijnen.
Dat werden dus krenten.
Ook goed.

Bron: BBC Food
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug