Gevulde courgette met meiraap

glutenvrij, zoutarm en vegetarisch

courgette (3K)

  • 2 courgettes
  • 1 glas rode wijn
  • 50 g boter (kun je evt. vervangen door olijfolie)
  • 1 eetl. gemalen piment (kun je evt. vervangen door ½ eetlepel gemalen nootmuskaat
  • ¼ eetl. kaneel
  • ¼ eetl. gemalen kruidnagel)
  • 1 eetl. gemalen korianderzaad
  • 1 ui
  • 2 meirapen (kun je evt. vervangen door gewone rapen of koolrabi)
  • 1 groene chili peper (kun je evt. vervangen door een beetje gemalen cayenne peper)
  • 1 limoen (kun je evt. vervangen door een halve citroen)
  • 50 g pittige kaas

De ui pellen we en snijden we in kleine stukjes.
De meiraap ontdoen we van de boven- en onderkant en de rest schillen we.
Eventuele donkere putjes snij je eruit.
De meiraap snijden we vervolgens in kleine blokjes van ½ cm.
Het steeleind van de courgette snijden we af, de courgette snijden we vervolgens in de lengte-richting netjes doormidden.
Het vruchtvlees schrapen we uit de courgette.
Het vruchtvlees verzamelen we in een kom, en prakken het fijn met een stamper.
De chili peper snijden we in kleine stukjes.
Omdat de peperdeeltjes heel makkelijk aan het vet in je handen binden, wrijf ik m'n handen vooraf in met olijfolie.
Dan spoel ik na het verwerken van de chili de ongewenste peperdeeltjes makkelijk van m'n handen.
Het stuk kaas rasp ik grof.
In een braadpan verwarm ik 50 gram boter en een gelijke hoeveelheid olijfolie.
Zodra de boter gesmolten is voeg ik de uien toe.
De uien bak ik diep bruin.
Dat geeft een heerlijke diepe gecarameliseerde smaak aan de ui, die hierdoor zoetig wordt.
Zodra ze diep bruin zijn voeg ik de fijngesneden chili peper toe.
Na enkele minuten is alle vocht uit de chili peper weggebakken, en voeg ik de stukjes meiraap toe.
Deze bakt dus zonder vocht, waardoor de smaak van de meiraap mooi in de meiraap blijft.
Zodra de meiraap aan alle zijden is bruin gebakken blus ik af met een glas rode wijn.
Goed over de bodem roeren, zodat alle bakdeeltjes, die veel smaak hebben, los komen.
Dit heet deglaceren.
Als de wijn is verdampt gaat het vuur uit en laten we de pan afkoelen.
Hierdoor zullen de smaakstoffen uit het bakvet in de meiraap trekken, die hierdoor een diepe smaak krijgt.
Intussen prepareren we het courgettevlees door er de limoen in uit te persen.
Ook de gemalen piment en gemalen korianderzaad gaan erbij.
Het geheel roeren we goed om, zodat de zuren in de limoen goed op de courgettepulp inwerken.
De gebakken meiraap gaat er nu bij.
Wederom omroeren.
Een ruime ovenschaal vetten we in met olijfolie, zodat de olie goed in de schaal kan intrekken.
De leeggeschraapte courgettes vullen we nu met het mengsel.
Omdat je aan de courgettepulp de gebakken meiraap hebt toegevoegd, heb je nu meer vulling dan er oorspronkelijk vruchtvlees in de courgette zat.
Dat is niet erg en is juist de bedoeling : Je kunt het mengsel met een bergje in de courgettehelften vullen.
Leg de gevulde courgettehelften in de ovenschaal.
Nu kan de geraspte kaas er op.
Nu nog een beetje olijfolie over de courgettehelften heen.
De ovenschaal dekken we af met aluminiumfolie.
De schaal kan nu de oven in, die is voorverwarmd op 150 °C (hete luchtoven), dat is 175 °C bij een gasoven.
Hij moet 30 tot 40 minuten bakken.
Tijdens de laatste 10 minuten van het bakken kan de aluminiumfolie eraf zodat de kaas een mooi goudbruin korstje kan krijgen.
De portie kun je serveren met stokbrood, en is voldoende voor 2 personen.

Aschwin

Terug