Brave hendrikblad

bijgerecht
  • 1600 g blad en jonge topjes van Brave Hendrik, gewassen en uitgelekt *
    • 1 eetl. gemengd en fijngeknipt:
  • tijm
  • bonenkruid
  • bladpeterselie
  • 2 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd
  • 1 sjalot, ragfijn gesnipperd
  • zout en peper
  • 1 eetl. olijfolie
  • 50 g boter
  • 2 eetl. fijngemalen oud wit brood
  • vers geraspte oude kaas

Verdeel het blad in drie porties.
Verwarm in een ruime pan de olijfolie en voeg ⅓ deel van het blad toe, laat het blad op zacht vuur slinken.
Schep het met een schuimspaan in een vergiet en druk daarbij zoveel mogelijk vocht uit het blad in de pan.
Doe nu de tweede portie in de pan, opnieuw olie toevoegen is niet nodig en laat ook deze slinken.
Schep de eerste, uitgelekte portie in de kom van de keukenmachine en schep de tweede portie in het vergiet.
Druk ook nu weer zoveel mogelijk vocht uit het blad maar dat kan in het vergiet gebeuren.
In de pan zit nu voldoende vocht voor de laatste portie, doe tenslotte hetzelfde met de laatste portie.
Maak de pan schoon en smelt hierin de boter, laat sjalot en knoflook glazig worden (sueren), voeg de kruiden toe en stoof alles zachtjes ca. 8 minuten.
Doe dit mengsel met het broodkruim bij het blad in de keukenmachine en maak er met de pulsknop een grove puree van.
Breng op smaak met zout en peper, verwarm de groente vlak voor het serveren.
Serveer bijv. met in de schil gekookte krieltjes en vlees naar keuze of gepocheerde eitjes.
Strooi er aan tafel royaal geraspte kaas over.

*) Bij voorkeur geoogst vlak voor gebruik maar in ieder geval dezelfde dag.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug