Bacalhau met Opperdoezers

bacalhau (3K)
voor 2 personen
  • 300 g bacalhau-filet
    (uit de Surinaamse toko)
    een paar uur geweekt in ruim koud water
  • 1 pond Opperdoezers
  • 2 grote zoete uien
  • een paar teentjes knoflook uit de pers
  • een paar draadjes saffraan
  • een scheutje melk
  • zout & peper
  • zwarte olijven en zelfgemaakte olijventapenade
  • 2 eieren, hardgekookt
  • veel peterselie
  • 1 citroen

Kook de Opperdoezers in de schil 10 minuten en laat schrikken onder koud stromend water.
Laat verder afkoelen.
Kook de eieren hard.
Bak de in ringen gesneden zoete uien minstens een half uur op een heel laag vuurtje tot ze goudgeel en zacht zijn. Pers de koflook erboven uit.
Doe de in warme melk geweekte en even goed omgeroerde saffraan erbij.
Roer even door en maak op smaak met peper en zout.
Giet de bacalhau af en vul de pan zover met water dat de vis onderstaat.
Breng dit tegen de kook en en pocheer de vis in een half uurtje zacht.
Neem de vis uit de pan en laat afkoelen.
Pureer een potje zwarte olijven zonder pit grof met wat citroenolijfolie.
Ontdoe de inmiddels afgekoelde Opperdoezers van het meeste van hun schilletjes en snijd ze in dikke plakken.
Bak deze even op hoog vuur in een met olijfolie ingevette koekenpan aan weerszijden bruin.
Leg ze in een met olijfolie ingevette glazen ovenschaal, zodat de bodem helemaal met 1 laag aardappelplakjes is bedekt.
Bestrooi met wat zout, peper en wat fijngehakte peterselie.
Schep hierop de olijventapenade en verdeel over het gehele oppervlak.
Pluk de vis in kleine stukjes en leg deze als volgende laag in de ovenschaal.
Bestrooi met wat peper en nog een laagje peterselie.
Schep hierover de zacht-zoete saffraan-uien, zodat de vis er helemaal mee is bedekt.
Besprenkel de schotel nu met wat druppeltjes citroen-olijfolie en zet hem ruim 40 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven.
Garneer met hele zwarte olijven, de in de lengte in vieren gesneden eieren en partjes citroen.
Strooi er nog wat peper en peterselie over en serveer.

Serveertip
Als je van Vinho Verde houd, drink je die erbij.
Andere droge witte wijn kan natuurlijk ook.

Bron: Smulweb

Terug