Aardperengratin met Japanse kwee

  • 1½ kg aardperen
  • 200 g Japanse kwee
  • 200 g groen van prei
  • 50 cl melk
  • 80 g geraspte kaas
  • 40 g witte sauspoeder
  • 1 g peper
  • 60 g olijfolie
  • 7 g zout
  • 10 g bieslook

Maak de aardperen (topinambours) schoon onder een waterstraal, schraap ze en snijd alle groene delen weg.
(Deze zullen bij het koken zwart worden).
Doe ze in water met 1 eetlepel citroensap.
Kook ze beetgaar met 1 theelepel zout.
Was de kweevruchtjes en haal het klokhuis er uit, je hoeft ze niet te schillen.
Verdeel ze in partjes en kook ze in wat water halfgaar ca. 5 minuten.
Was en snipper de groene prei fijn.
Fruit even in olijfolie (niet bruinen) en laat even stoven.
Meng 3 eetlepels witte-sauspoeder met 50 cl koude melk, de gestoofde prei en 50 gram kaas, breng aan de kook, zet terwijl de mixer erin en pureer tot een groene saus.
Breng op smaak.
Breng de aardperen en de kweevruchtjes in een beboterde vuurvaste schaal en giet de saus erover.
Strooi de overschot van de kaas erop en zet in een voorverwarmde oven op 150 °C.
In de microgolf voorverwarmen kan ook.
Wanneer warm zet 25 minuten onder de grill tot er een mooie licht bruine korst gevormd is.
Geef er een kotelet of een vegiburger bij.
Serveer met gele gekookte rijst of bulghour
Strooi er gesnipperde bieslook over.

Opmerking
Aardperen(topinambours F, D;Artichoke of Jerusalem (Eng),Topinambur (Pls) weinig gekende groente.
Gemakkelijk te telen in de tuin geeft en lekker wortels, in het najaar en mooie bloemen in de zomer en goede compost.
Bevat natuurlijke insuline.

Japanse Kwee (Chaenomeles), klein op appeltjes gelijkende geelgroene vruchten, zeer zuur door grote hoeveelheid appelzuur. Zijn sterk aromatisch en hebben een zeer goede smaak.
We gebruiken ze als substituut voor citroen.

Gemaakt Kookclub Terroir d'Anvers 22/10/2008 redactie Leo Daman van Hove

Bron: Leo Daman
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug