Aardperen met morilles en tête de moine

  • 500 g aardperen
  • zout & peper
  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 1 dl. slagroom
  • 1 dl. weekwater van de morilles
  • 20 g gedroogde morilles
  • 25 g boter
  • drupje truffelolie
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • 200 g Tête de Moine in dunne "waaiertjes" geschaafd (of anders dunne plakjes kaas naar keuze)

Overgiet de morilles met ruim kokend water en laat ze ½ uur weken, haal ze voorzichtig uit het weekwater en leg ze op een stuk keukenpapier, zeef het weekwater door een papieren koffiefilterzakje en kook het in tot 1 dl.
Was de aardperen en schil ze (dunschiller)snijd ze in dunne, gelijkmatige plakken.
Kook ze in gezouten (zelfde hoeveelheid zout als voor het koken van aaardappelen) water beetgaar in ca. 7 minuten.
Doe ze over in een vergiet en spoel ze koud.
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Kook de room 5 minuten op zacht vuur tot ze wat indikt en voeg naar smaak zout & peper en de ingekookte morillebouillon toe.
Bak de morilles in een iets ingevette koekenpan tot ze geen vocht meer loslaten, voeg de boter toe en bak ze nog 8 minuten, strooi er wat zout & peper over en voeg een drupje truffelolie toe.
Beboter vier ovenvaste kommen. Verdeel aardpeer, morilles en roommengsel (in deze volgorde) over de kommen.
Maak de rand van de kommen nat met water.
Leg op elke kom een plak deeg en druk die goed vast op de rand.
Zet de kommen tot gebruik in de koelkast, tot zover kan het gerecht 1 dag van tevoren worden bereid.
Verwarm de oven voor op 200 °C. bestrijk het deeg met losgeklopt ei en zet de kommen ca. 20 minuten in de oven tot de "dekseltjes" goudbruin en gaar zijn.
Zet de kommen op kleine bordjes en schik de plakjes kaas er omheen.
Laat iedereen aan tafel de deegdekseltjes opensnijden en de plakjes kaas door de inhoud van de kom scheppen.
Eet de deegdekseltjes erbij.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©



Terug