Aardperen en daube

Aardperen en daube

  • 1 kg aardperen, schoongeborsteld
  • 60 g verse bacon
  • 3 eet. olijfolie
  • 1 teen knoflook, heel
  • peper
  • zout
  • 4 kruidnagelen
  • cayennepeper
  • 250 g tomaten, ontveld en gehak
  • 1 eetl. bloem
  • 1 glas rode wijn
  • 1 glas water

Stoven dus.
Schil de aardperen en snijd ze vrij dikke plakken en kook ze 5 minuten in een blanc(= water met wat bloem en citroensap, om de aardperen op kleur te houden.
Of water en melk.
En/of met wat boter).
Laat de plakken uitlekken en leg ze dan in een kassrol, met de olie en de gehakte bacon.
Laat dit een paar minuten vrij snel bakken, doe de hele teen knoflook erbij, peper, zout, de kruiden en de tomaten.
Doe het deksel op de pan en laat het geheel een kwartier zachtjes stoven.
Roer dan de bloem erdoor, laat die 1 à 2 minuten meekoken en voeg dan wijn en water toe.
Stoof het gerecht tot de aardperen helemaal gaar zijn en de saus goed is doorgekookt.
(Als de saus waterig is het deksel van de pan halen om te laten indikken.)

Opmerkingen
Pas op met de hoeveelheid vocht toevoegen.
Het is mooier als een saus om de aardpeerschijven hangt, dan dat ze in de saus drijven.
Ik heb het niet gewaagd de aardpeerschijven een kwartier te laten stoven; ik weet hoe snel ze gaar kunnen worden.
Nu hadden we schijven die hier en daar van binnen een beet hadden.

Bron: La Cuisine Rustique: Provence van Maguelonne Toussaint-Samat
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug