Aardpeerpuree - I

  • 500 g aardappelen
  • 250 g aardperen
  • 1 dl melk
  • 2 eetl. gehakte peterselie
  • nootmuskaat
  • (kruiden)zout

Stoom de aardperen gaar (ongeveer 8 minuten).
Kook of stoom de aardappelen.
Pel ze en plet ze fijn samen met de aardpeer, nootmuskaat en melk.
Breng op smaak met het (kruiden)zout.

Bron: 'Bijzondere groentegids' van Velt
Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Aardpeerpuree - II

Een stevige puree die het goed bij bijv. wild doet.

  • 750 g aardappelen
  • 500 g aardperen
  • boter
  • melk
  • 3 tenen knoflook
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

De verhouding aardappel: aardpeer dient geschild ca. 2 : 1 te zijn.
Aardappelen schil je dun, aardperen nogal grof.
Stoom de aardperen in 12 minuten gaar.
Kneus de tenen knoflook en trek de schil eraf.
Gooi ze bij de aardappelen in de pan.
Smelt een klontje roomboter in wat melk.
Niet te veel, want aardperen behouden nogal wat vocht.
Kook de aardappelen (bijna) gaar en doe op het laatst de aardperen er nog even bij.
Afgieten.
Draai het geheel van aardappelen, aardperen en knoflook door de passé-vite.
Roeren en met de gesmolten botermelk op de juiste substantie brengen.
Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

Opmerkingen
Voor het eerst gemaakt met onze nieuwe kookclub bij Cook Down in Heelsum.
Ik wilde wel eens wat anders met aardperen dan de soep, in blokjes (croutons) gebakken, of sec gekookt (met hazelnoten).
Goede puree - we hadden er een hertenbiefstukje op en spruitjes (met spek) erbij en stoofperen.

Bron: MergenMetz


Aardpeerpuree - III

Een vrij neutrale puree met een zachte smaak. Daardoor een uitstekend bijgerecht

.
  • 500 g aardperen
  • peper
  • zout
  • kookroom

Schil de aardperen en kook ze gaar.
Dit duurt ongeveer een tien minuten - afhankelijk van de start: in kokend water of met koud water opgezet.
Houd het goed in de gaten, er is een omslagpunt van 'nog vrij hard' naar 'oei, bijna te zacht'.
Het deksel van de pan nemen en uit laten dampen (vocht moet eruit).
Fijnstampen.
Op laag vuur, al roerend op smaak brengen met peper, zout en een scheutje room.
Desnoods nog even boven het vuur doorroeren tot er voldoende water is verdampt en het een juiste, niet te natte, substantie is.

Opmerking
Dit hoorde bij een gerecht met coquilles en schorseneren in mimolette.

Bron: MergenMetz

Terug