Soep van aardpeer

  • 1 kg aardpeer
  • 1 l groentebouillon
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
  • 1 pastinaak, geschild en in stukken
  • 150 g paddenstoelen, in vieren gesneden
  • zwarte peper uit de molen
  • zout
  • olijfolie
  • boter
  • 4 eetl. geslagen room
  • 150 g gruyere, geraspt
  • ½ bos platte peterselie, fijngesneden

Schil de aardperen en snijd deze in stukken.
Zet de stukken aardpeer, sjalotten en knoflook aan in de olijfolie en laat deze licht karameliseren.
Voeg de groentebouillon toe en laat alles zo’n 20 minuten op zacht vuur staan.
Haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer.
Giet de vloeistof door een zeef.
Breng op smaak met wat zwarte peper en eventueel zout.
Zet de paddenstoelen en de stukjes pastinaak aan in wat boter en olijfolie.
Breng op smaak met zwarte peper en zout.
Neem 4 diepe borden en doe in elk bord een eet lepel geslagen room.
Giet voorzichtig de soep erbij.
Garneer met de paddenstoelen, pastinaakstukjes en de geraspte gruyere.
Strooi als laatste wat peterselie erover.

Bron: recept Herman den Blijker over Vergeten groenten, Algemeen Dagblad januari 2012
Gepubliceerd door: De Historische Groentenhof

Terug