Aardappel-artisjok-aardpeergratin

Aardappel-artisjok-aardpeergratin - 1

  • ca. 315 g artisjokharten (uit blik)
  • 400 g aardperen
  • 400 g aardappels, geschild
  • 3 dl melk
  • 2 dl room
  • 1 teen knoflook, geperst
  • peper
  • zout
  • boter, vloeibaar opgewarmd
  • peterselie, fijngehakt

Oven op 200 °C voorverwarmen.
Artisjokharten in de lengte in tweeën of driegen snijden.
Aardperen goed schoonmaken, niet schillen.
Deze en de aardappelen in (zeer) dunne plakken snijden.
Een beetje aardperen en ongeveer de helft van de aardappelen apart houden.
De saus maken van de melk, room, geperste knoflook, peper en zout.
Kook het wat in.
Vet de ovenschaal in.
Leg de helft van de aardappelschijven, de aardpeerschijven en de artisjokblokjes in de schaal.
De saus erover gieten.
De apart gehouden aardappel- en aardpeerschijven erover verdelen.
Bestrijk dit met de helft van de vloeibare boter.
Afdekken met aluminiumfolie.

Aardappel-artisjok-aardpeergratin - 2

Zet de schaal ca. 40 minuten in de onderste helft van de oven.
Haal de schaal eruit, verwijder de aluminiumfolie, verhoog de oventemperatuur tot 230 °C, bestrijk de bovenlaag van de schotel (weer) met de rest van de vloeibare boter en zet deze 10 a 15 minuten terug in de bovenste helft van de oven om te gratineren.
Eruit halen en strooi de fijngehakte peterselie erover.

Opmerkingen
We hadden de aardappels, rosevals (stevig), voorgekookt en daarna in plakken. De aardperen zijn heel dun gesneden op een mandoline, rauw in de schotel gegaan.
Daarom hebben we het niet eerst onder alu-folie in de oven gehad.
De room (kookroom) en melk een tijdje inkoken. Op het laatst geperste knoflook erbij doen en als het van het vuur is fijngehakte peterselie (deden wij in de saus).
Wij hebben de bovenlaag van schijfjes aardappel bestreken met eigeel.

Herkomst: Webkoch.de
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug