Zuring met prei

Zuring met prei

  • 1 kg zuring, gewassen en de dikke nerven eruit gesneden
  • 3 bosjes prei, schoongemaakt en in ringen
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 30 cl kookwater van de groenten
  • 1 ei
  • 4 g zout

Zet de prei met een beetje water en het zout op.
Laat het vijf tot tien minuten stoven.
Rol ondertussen de zuringbladeren tot een sigaar en snijd heel dun.
Voeg de zuring toe.
Nog even laten smoren en vuur uit.
Afgieten en vang het kookwater op.
Die doet u in een steelpan en kookt met de bloem en de boter een sausje.
Vuur uit.
Klop het ei los en meng het door de saus.
Meng met de groenten.
Niet meer stoven!

Opmerkingen
In 1931 kookte men nog alles plat.
De prei eerst een half uur en daarna met de zuring erdoor nog eens een half uur.
Anno nu denken wij daar anders over.
In het oorspronkelijke recept worden de hele zuringbladeren erdoor gemengd en meegekookt.
De maten en gewichten: 1 kg zuring is heel wat zuringblad.
Wij hebben twee goede handen vol genomen en vier middelgrote preien.
Achteraf gezien had er meer zuring door gemogen.
Misschien hebben wij dan wel prei met zuring gegeten.
Als je de foto's ziet, lijkt het er wel op.

Bron: Ik kan koken (1931)
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug