Zevenbladstamppot - I

  • zevenblad, gebruik jonge blaadjes van vóór de bloei
  • aardappelen
  • zout & peper
  • boter

De verhouding zevenblad/aardappelen hangt af van persoonlijke smaak.
Het ligt doorgaans tussen de 600 gram zevenblad op een kilogram aardappelen tot een 1 op 1 verhouding.
Kook de aardappelen en stamp ze.
Kook het zevenblad gedurende tien minuten en snijd het in kleine stukjes.
Stamp dit door de aardappelen, voeg naar smaak zout en peper en een klontje boter toe.

Lekker met spekjes, tomaatjes, of allebei.

Bron: NN


Zevenbladstamppot - II

  • 300 g zevenblad
  • 8 à 10 aardappelen
  • 3 uitjes of sjalotjes, bijv. met een rode ui er bij
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 cl soja melk
  • 1 rode paprika
  • peper & zout naar smaak

Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Snipper ondertussen de ui en fruit deze in een pan, knijp de teentjes knoflook met de knoflookpers boven de pan uit en roer dit door de uitjes.
Snijd de paprika in kleine stukjes en voeg ook deze aan de pan toe.
Voeg het zevenblad beetje bij beetje toe en roer het steeds goed door elkaar.
Zevenblad slinkt erg vandaar dat je er best wat door mag (moet) doen.
Kook de sojamelk in een pannetje.
Als de aardappelen helemaal gaar zijn giet ze dan af en voeg de warme sojamelk toe aan de aardappelen.
Het beste kun je dit beetje bij beetje doen.
Een beetje melk, pureren en weer een beetje sojamelk erbij.
Alles alle melk door de aardappelen zit kan het zevenbladmengsel er door worden gestampt.

Bron: NN

Terug