Winterwortelsalade met kruidige worteltyoghurt

  • 600 g bospeen, in de lengte gehalveerd, grootste in grove stukken gesneden, bovenkant apart houden
  • 3 eetl. olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, velletjes erop, geplet
  • een duimgroot stukje gember, in plakjes gesneden
  • 1 theel. komijnzaad
  • 1 theel. zwarte mosterdzaadjes
  • 1 theel. gemalen koriander
  • ½ theel. gemalen kaneel
  • ¼ theel. gemalen kruidnagel
  • ¼ theel. gemalen gember
  • ½ theel. gedroogde chilivlokken
  • 1 citroen, sap
  • om dukkah te serveren
    • voor de wortelyoghurt
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 50 g worteltoppen, gehakt, plus een paar geplukt om te serveren
  • ½ klein bosje dille, fijngehakt
  • 1 citroen, sap
  • gemalen tot ¼ theel. zwarte peperkorrels

Verwarm de oven tot 200 °C, hetelucht 180 °C.
Doe de wortels in een kom, giet de olijfolie, knoflook, gember, kruiden, citroensap en veel kruiden erbij.
Schep goed om, doe ze in een braadslee en rooster ze 45 minuten in de oven, halverwege omscheppen, tot ze heel zacht zijn.
Doe alle ingrediënten voor de wortelyoghurt in een keukenmachine of blender met 1 à 2 eetlepels water en klop tot een gladde massa.
Haal de stukjes gember uit de wortelskom en gooi ze weg, pers de teentjes knoflook uit hun velletje in de yoghurt en mix.
Schraap de wortelen en eventuele sappen en knapperige stukjes uit de schaal in een kom, besprenkel met wat van de yoghurt en bestrooi met dukkah en de extra geplukte worteltoppen om te serveren.

Bron: NN

Terug