Recepten met meerdere ‘vergeten groenten’

    • voor de tarteletjes
  • 200 g volkoren meel
  • 1 theel. olijfolie
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. sesamzaad
  • 2 eetl. lauw water
  •  
    • voor de liaision
  • 1 eetl. graantjesmosterd
  • 2 eieren, of een eivervanger
  • 20 cl sojaroom
  • peper & zout
  • 1 theel. nootmuskaat
  •  
    • voor de vulling
  • ¼ savooi
  • ½ ui
  • 200 g seitan
  • 1 teen knoflook
  • peper & zout
  •  
    • voor het slaatje
  • 400 g veldsla
  • 100 g winterpostelein
  • 4 eetl. granaatappelpitjes
  • 4 eetl. gehakte geroosterde hazelnoten
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • 1 eetl. olijfolie
  •  
    • voor de koolraap
  • 200 g koolraap
  • 1 eetl. mosterdzaad
  • 1 theel. curcuma
  • ½ theel. gemberpoeder
  • ½ theel. cardamompoeder
  • ½ theel. korianderpoeder
  • sap en schil van een halve sinaasappel
  • 1 theel. sojasaus
  • 1 eetl. ahornsiroop
  • peper & zout

Snijd de ui, seitan en savooi in reepjes.
Versnipper de knoflook.
Bak de ui en de seitan met de look goudbruin.
Voeg de savooi toe en roerbak 5 minuten.
Smaak af met peper en zout.
Doe in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed drie minuten.
Vet minitaartvormpjes in en bebloem ze.
Verdeel het deeg in vier stukjes en rol cirkelvormig uit.
Bekleed de vormpjes ermee.
Kluts de eieren met room, nootmuskaat, mosterd, peper en zout
Doe in elk vormpje wat van de savooi-seitan-ui vulling.
Giet vervolgens in elk vormpje wat liaison.
Druk met je handen de vulling aan zodat die goed vochtig is.
(Anders brandt de kool aan).
Plaats gedurende 20 minuten in de oven of tot goudgeel.
Als je met een vork in de tarteletjes prikt moet die schoon blijven.
De liaison moet volledig gestold zijn.
Snijd de koolraap in dobbelsteentjes.
Blancheer ze tot ze zachtgaar zijn.
Dit kan makkelijk 10 minuten duren.
Koolraap is heel hard.
Giet af en spoel koud.
Verwam een pan met olijfolie.
Voeg de koolraap toe en bak de blokjes goudbruin.
Voeg alle andere ingrediënten toe en laat sudderen tot het vocht stroperig wordt en glanst.
Smaak af met peper en zout.
Dresseer vier borden met de veldsla op een bord met de blokjes koolraap, geroosterde hazelnootjes en granaatappelpitjes.
Werk af met een paar druppels balsamico en olijfolie.
Haal de tarteletjes uit hun vormpjes en plaats ze op de borden.

Bron: Velt - Samen eco actief

Terug