Teunisbloemknoppen en -bloemen ingemaakt zoetzuur

voor een pot van 55 cl

  • 20 tot 30 teunisbloemknoppen
  • 25 cl water
  • 25 cl appelciderazijn
  • 1 dikke eetl. honing
  • 1 theel. gekleurde peperkorrels
    • andere kruiden bijvoorbeeld:
  • anijs
  • laurier
  • lavendel
  • venkel

Verzamel de bloemknoppen en open bloemen van de teunisbloem.
Pluk slechts 2 bloemknoppen per plant zodat er genoeg overblijft voor de motten en bijen.
Laat ze ongeveer 30 minuten op een keukendoek liggen zodat eventuele bewoners kunnen ontsnappen voordat je ze verder verwerkt.
In de tussentijd kun je een pot heet water steriliseren, het water en azijn in een pan aan de kook brengen, de kruiden toevoegen en ongeveer 3 minuten laten sudderen.
Doe dan de bloemknoppen in een laagje in een pot en giet de bouillon erover.
Sluit de pot daarna direct af en laat een paar dagen trekken.

De zoetzure bloemknoppen smaken heerlijk bij kaas, als dessert, op salade of gewoon met roomkaas als beleg op brood.

Bron: NN

Terug