Speksnijbonen

  • 800 g spekbonen
  • 4 lappen gerookt spek van ca. 1½ cm dik
  • 1½ eetl. olijfolie extra vergine
  • 2 eetl. fijngesneden bladpeterselie
  • zout & peper

Doe de speklappen naast elkaar in een ruime pan met een bodem water, maal er wat peper over, geen zout, en kook ze op zacht vuur 15 minuten zonder deksel, leg ze op een bord.
Haal de spekbonen af en snijd ze eenmaal doormidden.
Doe ze in de pan waarin de speklappen zijn voorgekookt, voeg zoveel water toe dat ze nét niet onderstaan, voeg een beetje zout toe en leg de speklappen er bovenop, breng het geheel aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes koken in gesloten pan tot de bonen helemaal gaar zijn.
Giet het resterende kookvocht uit de pan, voeg de olijfolie samen met de peterselie toe, breng definitief op smaak met zout en peper en smoor het geheel nog even in gesloten pan.

Serveer met kruimige gekookte aardappelen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug