Taartje van snijbietstengels

Taartje van snijbietstengels

  • 400 g snijbietstengel, zilverstelen, gewassen en in kleine blokjes
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 groene paprika, in blokjes, 1 à 1½ cm
  • 1½ eetl. vadouvan
  • 40 à 50 g rozijnen, geweekt
  • 250 g ricotta
  • 3 eieren
  • citroensap
  • beetje zout & peper
  • scheutje olijfolie
  • taartdeeg (zie tekst, anders deeg voor hartige taart)
  • 200 à 250 g witvis, optioneel

Neem een stevige pan (kasserol) en verwarm op middelhoog vuur wat olijfolie.
Stort de gesneden snijbietstengels, sjalotten en paprika er in en smoor/roerbak.
Het heeft even nodig om zacht(er) te worden.
Een beetje beet mag wel, maar rauwe snijbietstengel is te veel gevraagd.
(Wij hebben dit keer geen zilverstelen – wit – maar veelkleurige snijbietplanten gebruikt, vandaar de vrolijke inhoud van de pan op de foto.)
Ondertussen bekleed u een bakblik met het deeg en bakt deze pakweg 5 minuten voor in een oven op 220 °C.
(Eventueel bakblik beboteren en bestuiven met bloem, voor u de plak deeg erin drapeert.)
Giet de geweekte rozijnen af en doe ze bij de snijbietstengels roer door.
En doe de vadouvan er ook maar bij.
Flink omscheppen.
En vuur uit.
Iets af laten koelen.
Schep de snijbietsmoor over in de voorgebakken taart.
Als u vis erbij doet, deze in brokjes erdoor mengen.
Meng de ricotta met de 3 eieren.
Eventueel wat peper en nog minder eventueel wat zout erdoor.
En een beetje citroensap.
Goed mengen en over de taart gieten.
Wij laten de gevulde taartvorm een paar keer "vallen" op het aanrecht, zodat de ricotta wat doorzakt en alles egaal wordt.
Bak nog 20 minuten op 220 °C en klaar is de taart.
Warm lekker.
Koud – de volgende dag – nog lekkerder.

Taartje van snijbietstengels

Bron: De Keuken van MergenMetz

Terug