Snijbietstelen met kapucijners

Snijbietstelen met kapucijners

  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook, van schil ontdaan en enigszins geplet
  • 1 tak verse rozemarijn
  • 3 laurierblad (liefst vers en dan even gekneusd)
  • 200 g (brede) snijbietstelen,
    in stukken van pakweg 3 cm
  • scheut droge witte wijn
  • 2 eetl. witte wijnazijn
  • 1 citroen,
    alleen zest van de schil, kleiner gesneden
  • 100 g verse shiitakes, in plakjes, optioneel
  • 400 g geweekte en gekookte kapucijners
  • 1 handvol broodkruim, panko
  • kappertjes,
    op zout, gespoeld en grof gehakt

De avond tevoren de gedroogde kapucijners in de week zetten.
De volgende dag koken tot ze gaar genoeg zijn (een uur tot anderhalf uur).
Je kan ook een pan nemen, maar dan zijn de kapucijners weker, slapper.
Grotendeels afgieten en laat wat kookwater achter in de pan.
Af laten koelen.

En nu gaat het sneller

Verhit een scheut olie in een stevige pan (kasserol), houd het vuur laag.
Doe de geplette knoffen er in en ook de tak rozemarijn.
Roerbak (voor zover je dat kan zeggen) even en kieper dan de snijbietstelen erbij.
Af en toe en gedurende vijf minuten smoren (vuur is nog laag).
Blussen met een kloeke scheut droge witte wijn.
En doe er meteen de eetlepels wijnazijn bij.
Even omscheppen en dan de laurierbladen en gekookte kapucijners erbij doen, met wat van het kookwater.
Let op: het wordt geen soep!
Breng aan de kook, het deksel op de pan en het vuur weer laag draaien.
Na vijf minuten de shiitakes erbij doen.
Omscheppen, weer aan de kook, vuur laag en het deksel er weer op.
Ondertussen meng je in een kommetje de broodkruim, citroenzest en gehakte kappertjes.
Na vijf minuten het deksel van de pan.
Als het te nat is, misschien nog even laten inkoken.
Vis de laurierblad en het takje van de rozemarijn eruit.
Breng op smaak met peper uit de molen en wat zout.
Schep op de borden, bestrooi met het broodkruimmengsel en serveer!

Opmerkingen

Dit kan natuurlijk ook met allerlei bonen.
Maar wij hebben kapucijners uit eigen tuin.
Eerst genieten we van verse (groene) kapucijners en de rest laten we aan de plant drogen.
Deze droge worden bruin.
En dan is het weken en koken.

Snijbietstelen met kapucijners
Snijbietstelen met kapucijners
Snijbietstelen met kapucijners

Bron: 80% Tom Hunt in The Guardian 13-03-2021
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug