Palak tempeh

Spinazie / snijbiet met tempeh

Palak tempeh

  • 500 à 750 g snijbiet– of spinazieblad, gewassen en (niet te) klein gesneden
  • 3 eetl. ghee
  • 300 - 400 g tempeh, in blokken van 1 cm
  • 2 middelgrote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst, kwartier voordat het wordt verhit
  • 1 eetl. gember, fijngehakt of geraspt, schil mag mee geraspt
  • ¼ theel. kurkuma
  • 1 eetl. garam masala
  • 20 cl karnemelk
  • scheut yoghurt
  • citroensap
  • sesamzaadjes, in droge koekenpan geroosterd
  • zout

Je hebt een ruime stevige (gietijzeren) pan of wok nodig.
Terwijl je de snijbiet (of spinazie) snijdt, bak je, in een goede eetlepel ghee, de blokken tempeh mooi bruin.
Af en toe keren.
Bruin genoeg?
Eruit scheppen en wegzetten.
Of gebruik een wok, of een andere pan, maar verhit weer een eetlepel ghee.
Smoor op niet al te hoog vuur daarin de ui glazig.
Voeg dan de knoflook, gember, garam masala en kurkuma toe.
Roerbak even, zodat het goed gemengd is.
Draai het vuur wat hoger en voeg de snijbiet of spinazie toe.
Schep voortdurend om, het zal slinken.
Als het niet in een keer gaat, dan in porties werken.
Maar probeer zo veel en zo snel mogelijk.
Als het groen helemaal is geslonken, een mooie scheut karnemelk toevoegen en laat even op laag vuur sudderen.
Het mag wat nat zijn.
Vuur uit.
Voeg vervolgens een leuke klodder yoghurt toe en roer dat er doorheen.
Breng op smaak met zout.
En een royale scheut citroensap en tenslotte de tempehblokjes.

Opmerkingen

Het Indiase gerecht dat je veel ziet heet saag paneer.
En zo begon het bij ons ook.
Paneer (spreek uit: panier) vinden we best wel lekker – het is, voorzichtig gezegd – een soort heel jonge kaas.
Je kan het zelf maken kijk hier of kijk hier.
Maar ik had een paar dagen geleden een blok tempeh gekocht.
Dat is niet erg lang houdbaar.
Dat moest eraan geloven.
Dus de naam van het gerecht moet worden veranderd.
Dan blijkt dat saag een algemeen begrip is voor bladgroen, maar palak expliciet voor spinazie (vooruit, ook snijbiet).

In het originele recept stond dat het kruidenmengsel zelf moet worden gemaakt.
De ingrediënten lezende blijkt het een vorm van garam masala te zijn.
En dat hadden we gewoon staan.

Bron: 101 Cookbooks
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug