Florentine met mozzerella en gehakt

Florentine met mozzerella en gehakt

    • voor het gehaktmengsel
  • 60 g gehakt runder of schaap
  • 400 g tomaten in stukjes, uit blik
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 teen knoflook geperst
  • 10 cl groentenbouillon
  • peper uit de molen & zout naar smaak
    • voor de snijbiet of spinazievulling
  • 800 g spinazie of snijbiet, snijbiet zonder steel
  • 2 eieren
  • 250 g mozzarella di bufala in plakjes
  • handje Parmezaanse kaas vers geraspt
  • paneermeel

Gehaktsaus

In principe kan deze gehaktsaus voor van alles worden gebruikt.
Dus u kunt er meer van maken en wat invriezen voor een pastasaus.
Pel en pers de knoflook meteen aan het begin en leg apart.
Het is namelijk zo dat dan het meeste gezondheidseffect wordt bereikt.
Hakken of persen en dan meteen in de hete pan doen is veel minder goed.
Lees dit boek
.

Neem een stevige pan (kasserol) en bak het gehakt rul uit.
Dus met een houten lepel telkens los maken.
Begin op laag vuur.
Als het te weinig vet bevat, dan een scheutje arachideolie (smakeloos en kan hoge temperaturen hebben) erbij doen.
Vuur hoger om het te laten bruinen.
Doe de tomaten met al het vocht erbij, de tomatenpuree, de bouillon en de knoflook.
Roer goed door, breng aan de kook, en laat op laag vuur een twintig minuten sudderen.
Het moet een niet te natte massa worden.Vuur uit, wegzetten.

Spinazie- of snijbietlaag

Trek het snijbietblad van de stelen.
Bewaar de stelen voor bijvoorbeeld een gratin.
Ze blijven erg lang goed in een plastic zakje in de groentenla van de koelkast.
Was de snijbiet- of spinaziebladen.
Drie keer wassen is schoon.
Ondertussen brengt u een ruime pan met een laag water aan de kook.
Kook het groene blad vijf minuten of iets langer, het moet wel gaar zijn.
Afgieten en met koud water terugkoelen.
Laat het een poosje in een vergiet of zeef uitlekken.
Knijp voorzichtig uit.
Hak het blad fijn.
Meng het vervolgens in een kom met wat paneermeel en de eieren.
Goed mengen, gebruik een vork om het bladgroen weer los te maken.
Proef af en meng er wat peper en zout door.
Verwarm de oven voor op 180 °C.

De opbouw van de schotel

Neem een niet te grote ovenschotel.
Spreid de helft van het gehaktmengsel als een laag onderin.
Verdeel het snijbiet- of spinaziemengsel gelijkmatig over de gehaktlaag.
Leg de plakken mozzarella erover en strooi de Parmezaanse kaas erover.
Dek af met de andere helft van het gehakt.
Strijk glad.
Doe er een vel alufolie over en schuif gedurende 25 à 30 minuten in de hete oven.
Eet smakelijk.
Er hoeft echt geen rijst, pasta of aardappel bij.

Opmerkingen

We noemen hier spinazie– en snijbiet, omdat dat de meest voor de hand liggende groenten zijn.
Maar er is, zeker in het vroege voorjaar, niets mis met brave hendrik, zevenblad of paardenbloemblad.
Al dan niet gemengd.

Bron: De Keuken van MergenMetz

Terug