Courgette-snijbietgratin

Courgette-snijbietgratin

Het is een goed hoofdgerecht voor twee grote eters, dus zonder er nog iets bij.
Dit gerecht kan dus ook voor 4 personen zijn.

  • ca. 600 g courgette, grof geraspt
  • 500 g snijbietblad
  • ca. 400 g snijbietstengels, klein gesneden
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 2 fikse tenen knoflook, klein gesneden
  • 50 g oude schapenkaas, vers geraspt
    (bijv. de Ouwendorperhoeve, Nederlandse pecorino)
  • kuipje ricotta (250 g)
  • 3 eieren
  • 2 - 3 eetl. oregano
  • 1 eetl. tijm
  • peper & misschien nog wat zout
  • wat olijfolie

De geraspte courgette met een klein beetje zout mengen en in een vergiet minstens een half uur laten lekken.
Het snijbietblad koken, dat duurt vijf tot tien minuten, afgieten en uit laten lekken in een vergiet/zeef.
De snijbietstengels – wij hadden vrij brede zilverstelen – snijdt u in de lengte in repen en dan nog eens overdwars.
Het lijkt net gesnipperde ui.
Verhit de olie in een koekenpan en smoor de gesnipperde snijbietstengel met de sjalot.
Af en toe omscheppen.
Het moet vrij lang smoren, daar snijbietstengel gewoonweg erg hard is.
En er mag wel beet in blijven, maar niet te erg.
Verwarm de oven voor op ca. 200 °C.
Ondertussen: u knijpt de afgekoelde snijbietblad goed uit en snijdt de "bal" klein (niet tè klein).
De courgette doet u over in een schone theedoek, trek aan de vier punten dicht en draait deze zodanig dat u veel vocht eruit wringt.
Drop de courgettebal bij de snijbietstengelstukjes.
Doe ook de knoflook erbij en oregano en tijm.
Omscheppen en een minuut of vijf smoren.
Laat wat afkoelen.
In een kom mengt u de ricotta met de drie eieren en 10 gram van de kaas.
Klop de snijbiet er ook in los.
Meng ook goed met de inhoud van de koekenpan – proef en eventueel nog wat peper en zout erbij – en schep alles over in een kleine/medium ovenschaal.
Strooi de rest van de kaas erover en bak gedurende toch wel 45 minuten.

Bron: Simply Recipies gesteund door Smaakvrienden
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug