Soepje van wijting en kokkels met rammenas en truffel

Soepje van wijting en kokkels met rammenas en truffel

    • voor de wijting
  • 4 wijtingen
  • 20 g boter, kamertemperatuur
  •  
    • voor het soepje van kokkels en gele wijn
  • 250 g roomkaas
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 cm gember
  • 4 takjes tijm
  • 25 cl witte wijn, droge
  • 25 cl witte wijn, Jurastreek
  • 60 g boter
  • lichte room
  •  
    • voor de ramenas
  • 1 rammenas
  • water
  • 60 g boter
  • grof zeezout
  •  
    • voor de kokkels en afwerking
  • 12 kokkels
  • 1 truffel

Wijting

Kuis de wijtingfilets op, kruid met zout, strijk ze in met boter en leg ze op een ovenschotel.
Dek af met bakpapier en gaar 20 minuten in de oven op 62 °C.

Soepje van kokkels en wijn

Kuis de kokkels en spoel ze grondig.
Hou 12 kokkels apart voor de garnituur, stoof de rest aan met de knoflook, gember en tijm in boter.
Voeg de witte wijn en gele wijn toe, laat zachtjes 20 minuten sudderen onder deksel.
Zeef door een neteldoek en laat tot de helft inkoken.
Voeg een klont boter toe en een goeie scheut magere room.
Breng op smaak met peper en zout.
Schuim op met de staafmixer.

Ramenas

Snij fijne plakjes van de ramenas en smoor ze gaar in een beetje water met een klontje boter en fleur de sel.

Kokkels en afwerking

Stoof enkele kokkels tot ze opengaan en haal ze uit de schelp.
Verdeel het soepje over diepe borden en schik de wijtingfilets.
Werk af met schijfjes rammenas en enkele kokkels.
Rasp wat truffel erover bij het opdienen.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug