Krokante kotelet met zoetzure groenten

Krokante kotelet met zoetzure groenten

    • voor de gefermenteerde groenten
  • 1 bosje radijs
  • 1 raap
  • 1 rode ui
  • 1 rode biet
  • 10 cl water
  • 125 g suiker
  • 30 cl ciderazijn
  • 2 theel. zout
  • ½ citroen
  • 2 steranijs
  • 1 rode chilipeper
  • 4 kruidnagel
    • voor de salade
  • 1 rammenas
  • ½ rode kool
  • 150 g spinazie
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. sesamolie
  • 1 eetl. appelazijn
  • 1 theel. honing
  • 2 theel. Gentse Tierenteyn-mosterd
  • 2 eetl. sesamzaad
  •  
    • voor de krokante koteletten
  • 4 spieringkoteletten
  • 75 g bloem
  • 6 cl melk
  • 2 eieren
  • 150 g panko
  • 80 g sesamzaad
  • 2 eetl. sesamolie
  • plantaardige olie
  • peper & zout

Fermenteer de groenten

Reinig de groenten en snijd ze vervolgens in staafjes of schijfjes.
Zorg dat je bokalen goed gevuld zijn met de verschillende groenten.
Breng de ciderazijn aan de kook met het water, de suiker, zout en citroensap.
Voeg vervolgens steranijs, rood pepertje en kruidnagel toe.
Kook het geheel enkele minuten door en proef.
Moet er meer zuur in?
Meer zoet?
Pas de smaak aan tot je tevreden bent.
Giet de pekel over de kleingesneden groenten in de bokalen en laat afkoelen.
Je kan de gefermenteerde groenten al na 1 tot 2 uur pekel eten.

Maak de salade

Schil de rammenas en snijd in dunne plakjes, eventueel met een mandoline.
Snijd ook de rode kool fijn, eventueel met een mandoline.
Was de spinazie grondig en snijd in fijne reepjes.
Meng de olijfolie, sesamolie, appelazijn, honing en mosterd tot een vinaigrette.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe de rammenas, rode kool en spinazie in een ruime kom en giet er de vinaigrette overheen en voeg de sesamzaadjes toe.
Meng alles goed.

Maak de koteletten

Neem een diep bord en voeg de bloem, peper en zout toe.
Neem een tweede bord en klop er de eieren in los samen met de melk.
Voeg de sesamolie toe.
Neem ten slotte een derde diep bord en voeg de panko met het sesamzaad toe.
Haal de spiering door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en ten slotte door de panko.
Verwarm een bakpan met plantaardige olie op een middelhoog vuur en bak de kotelet ongeveer 3 minuten aan elke zijde.

Afwerking

Serveer de koteletten met de salade en gepekelde groenten.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug