Peterseliewortelsoep - I

Peterseliewortelsoep

voor 2 personen

  • 250 g peterseliewortel
  • 50 g aardappelen
  • 1 l groentebouillon(blokje)
  • boter
  • peper & zout
  • 1 knoflookteentje
  • 5 cl olijfolie
  • spekblokjes
  • stokbrood
  • verse krulpeterselie
  • citroensap

Schil de peterseliewortels en snij in grove stukken.
Doe dit ook met de aardappelen.
Verhit de boter in een hoge kookpot en stoof de stukjes peterseliewortel en aardappelen aan voor een 5 tal minuten.
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
Laat de soep voor 20 minuten doorkoken.
Haal de soep van het vuur en mix ze glad met een staafmixer.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep in twee soepkommen en werk af met de krulpeterselie.
Bak spekblokjes krokant in een antikleefpan.
Pel de look en mix fijn samen met de peterselie en olijfolie.
Voeg het citroensap toe aan de olie.
Werk de soep af met de gebakken spekblokjes en voeg enkele druppels toe van de peterselieolie
De soep is klaar om op te dienen.

Bron: Melissa, Tuin- en landschapsarchitecte
Gepubliceerd door: Tuinadvies


Peterseliewortelsoep - II

  • 550 g peterseliewortel
  • 200 g witte kool
  • 25 g boter
  • 25 cl (kippen)bouillon
  • 50 cl water
  • 4 takjes peterselie
  • 2 laurierbladeren
  • 1 citroen
  • zout & peper naar smaak
  • 4 plakken bacon
  • 2 lente-uitjes

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg op een bakplaat een stuk aluminiumfolie en vouw hiervan de randen iets omhoog.
Leg vervolgens de plakken bacon op het aluminiumfolie en bak deze, in de voorverwarmde oven lekker knapperig in ongeveer 15 minuten.
Neem ze uit de oven en leg ze op een stukje keukenpapier.
Schil de peterseliewortel met een dunschiller en snijd de wortelhals eraf en snijd het vervolgens in blokjes.
Snijd de witte kool in reepjes.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de peterseliewortel een minuut of vijf aan.
Voeg de witte kool toe en laat ook deze even mee garen.
Schenk vervolgens de fond en het water erbij.
Snijd van de citroen 2 schijfjes af.
Bind deze samen met de peterselie en het laurierblad tot een bouquet en doe deze in de pan erbij.
Breng de soep nu terug aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 30 minuten zachtjes doorkoken.
Haal het bouquet nu uit de peterseliewortel soep en als de peterseliewortel zacht is dan kun je met een staafmixer de soep glad mixen.
Breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper en nog wat citroensap.
Serveer de soep warm, verkruimel een plak bacon en strooi deze over de soep samen met wat gesneden lente-ui.

Bron: NN


Peterseliewortelsoep - III

Peterseliewortelsoep

voor 1 portie?

  • 2 peterseliewortels
  • 1 appel
  • 2 eetl. olijfolie
  • snufje cayennepeper
  • 5 takjes tijm
  • 2 sjalotten
  • 5 tenen knoflook
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 eetl. hazelnoten
  • snufje versgemalen zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de peterseliewortels met een dunschiller en snijd daarna in stukken.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Doe de wortel en appel in een ovenschaal, besprenkel met een eetlepel olijfolie en strooi er een snuf cayennepeper over.
Leg de takjes tijm in de ovenschaal.
Rooster de peterseliewortel en appel in 15 à 20 minuten zacht.
Snipper de sjalotten en snijd de tenen knoflook fijn.
Verhit een eetlepel olijfolie in een soeppan en voeg de sjalot toe.
Bak op middelhoog vuur zacht en voeg de knoflook toe.
Bak een paar minuten.
Voeg de geroosterde groente samen met het vocht uit de ovenschaal en de groentebouillon toe.
Breng aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken.
Vis de takjes tijm uit de pan en pureer de soep met een staafmixer of in de blender.
Breng de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en verdun de soep met een beetje water als je hem te dik vindt.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat even afkoelen.
Hak ze grof en strooi als garnering over de soep.

Tip
Ook de bladeren van de plant zijn eetbaar. Niet weggooien dus!
Gebruik de bladeren op dezelfde manier als peterselie.

Bron: Stella Faber van Stadstuinieren

Terug