Als u veel mierikswortel verwerkt, ventileer goed. De lucht kan te sterk worden.
Twee dingen vooraf:
1) Mierikswortel wordt niet verhit, zoals bij jams en chutneys.
Dan vervliegen de smaakmakers.
2) Er wordt azijn toegevoegd.
Dit stopt de werking van het gemalen product – het vrijmaken van de scherpe stoffen – en het moment van toevoegen bepaalt het heetheid van het eindproduct.
Later toevoegen betekent heter. We hebben het dan over minuten, hoor.
Anders is alle scherpte weer vervlogen.
Potjes
Kook de potjes en de deksels in een grote pan met water.
Droog ze in de oven en laat ze afkoelen.
Dit kan voor of tijdens het vermalen van de mierikswortel.
Schil de wortel en snijd ze in stukken.
Maal ze met een keukenmachine fijn.
Voeg een schepje suiker en azijn toe en kneed het tot het een niet te natte massa is.
De verhoudingen zijn: ca. 1 theelepel suiker, 4 eetlepels azijn, 1 wortel.
Duw stevig in de potjes, maak ze mooi vol en doe het deksel erop.