Gegrilde asperges

Gegrilde asperges

  • 1 bos groene asperges / of 2 als je honger hebt
  • 2 eetl. kappertjes
  • 1 theel. Dijon mosterd
  • 2 eetl. fijngeknipte bieslook / of kraailook
  • 1 eetl. rode wijnazijn
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • extra vergine olijfolie, ongeveer 10 cl
  • 1 sjalotje

Verwarm de gril op de hoogste stand.
Ondertussen doe je alle ingrediënten voor de vinaigrette – behalve het sjalotje – in de mengkom van de keukenmachine of staafmixer.
Maal alles fijn.
Proef en breng daarna de boel nog wat verder op smaak met een snufje zout en een fijngehakt sjalotje.
Het sjalotje niet meer malen, want het is juist lekker als er ook nog wat te ‘bijten’ valt.

Kraailook - 2

En in plaats van bieslook kun je dus ook kraailook gebruiken.
Die houdt qua smaak het midden tussen bieslook en lente-ui.
Maar omdat je ‘m kakelvers plukt, is ie sterker aanwezig.
Ik zeg: lekker!
Maar goed, waar vindt je die kraailook?
Nou, op ontzettend veel plekken: in stadsparken, het bos, of langs landweggetjes.
Je moet ‘m alleen even herkennen: tussen het ‘gewone’ gras, zie je vaak een pluk met wat langer en donkerder gras uitsteken.
Soms is dat een andere grassoort, maar vaak ook is het kraailook.
Even een stengel omknakken en je weet het: als de boel naar ui ruikt, is het raak en heb je kraailook te pakken.
Snij wat van het gras af.

Kraailook - 1

Of beter: neem een schepje mee en graaf voorzichtig een polletje uit.
Thuis de boel goed wassen in een bak met water, waar je een klein beetje natuurazijn aan toevoegt.
Had ik al gezegd dat kraailook ontzettend lekker spul is?
Okee, tijd om de asperges onder de hete grill te leggen: verwijder het houtige uiteinde van de asperges.
Doe ze in een bakblik en sprenkel er wat olijfolie over.
Even heen en weer rollen, zodat alle asperges omhuld zijn met een dun laagje olie.
Maal er wat zeezout over en schuif het blik in de oven.
Blijf er even bij, want het gaat heel hard.
Na een minuut of 3 zijn je gegrilde asperges klaar.
Leg de gegrilde asperges op een groot bord, en serveer met de vinaigrette.
Lekker bij een bordje pasta of met aardappeltjes uit de oven.
Of wat dacht je hiervan: combineer deze gegrilde asperges en vinaigrette met geroosterde paprika en aubergine en beleg er een stel broodjes mee voor de lunch.

Bron: Keetsmakelijk

Terug