Kardoensoep - I

  • 4 pond kardoen
  • het sap van 1 limoen
  • 1 eetl. zeezout of keukenzout
  • 1 ui of kleine uitjes, sjalotjes
  • 1 of 2 kruidnagels naar smaak
  • een of twee blaadjes salie, naar smaak
  • een takje rozemarijn
  • een soeppakketje 500 g, mergpijpje en soepvlees
  • zout & peper
  • en een snufje paprikapoeder
  • desnoods nog wat zout en kruiden naar smaak toevoegen

Haal de bladeren af van de nerven zodat we alleen de verse blaadjes overhouden.
Deze spoelen we goed schoon met wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan.

Opmerking
Lekker met stokbrood kruidenboter en / of knoflookboter (zelf gemaakt het lekkerst).

Bron: Leo van Elst
Gepubliceerd door: Kook Jij


Kardoensoep - II

  • 1 kg kardoen
  • 2½ l runderbouillon
  • 2 theel. zout
  • 1 ui
  • 4 eetl. tarwemeel
  • 3 eetl. azijn
  • handje fijngesneden koriander
  • boter

Maak de kardoen schoon, en snijd de stelen in stukken van 2 centimeter.
Maak de ui schoon en snijd deze fijn.
Doe wat boter in een soeppan en fruit hierin de fijngesneden ui.
De stukken kardoen toevoegen en meng alles door elkaar.
Meel toevoegen en gedurende drie minuten laten meebakken onder voortdurend roeren.
De bouillon toevoegen en de deksel op de pan doen.
Gedurende 1½ uur zachtjes laten koken totdat de groente zacht is.
In soepkommen doen en garneren met de gesneden koriander.

Bron: NN

Terug