Kabeljauw met polenta, tomatenvinaigrette en hopscheuten

Kabeljauw met polenta, tomatenvinaigrette en hopscheuten

voor 2 personen

    • ingrediënten polenta
  • 150 g polenta (maïsgriesmeel, geen instant)
  • 20 cl water
  • 20 cl melk
  • 10 cl slagroom
  • 1 theel. zout
    • ingrediënten tomatenvinaigrette
  • 1 pond tomaten met smaak
  • 3 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. witte balsamicoazijn
  • zout & peper
  • 1 eetl. gehakte peterselie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  •  
    • ingrediënten kabeljauw
  • 350 g kabeljauwfilet, in 4 stukken
  • bloem om de vis in te wentelen
  • ruim boter om de vis in te bakken
  • 80 g hopscheuten

Maak eerst de polenta.
Breng het water met het zout, de melk en slagroom aan de kook en strooi de polenta erin.
Zet het vuur laag, roer goed en kijk uit voor opspattende pap.
De pap moet zachtjes pruttelen.
Blijf goed roeren, want de hoeveelheid vocht is vrij laag en het bakt geheid aan zodra je er niet naar omkijkt.
Als dat gebeurt, roer de aangebakken laag dan niet kapot, want stukjes in de polenta is niet mooi.
Na 10 tot 15 minuten is de polenta gaar.
Proef; als de korrels zacht zijn, is het klaar.
Vet een kleine ovenschaal in met wat olie en giet de pap hierin.
Smeer de pap uit tot een laag van 2 centimeter dik.
Werk snel, want het stijft snel op.

Voor de vinaigrette de tomaten ontvellen: breng een pan water aan de kook.
Was de tomaten en snijd in elke tomaat een kruis.
Houd ze nu 20 seconden in het kokende water en het velletje is daarna makkelijk te verwijderen.
Maak de tomaten verder schoon door de pitjes te verwijderen en snijd het vruchtvlees dan in hele kleine blokjes.
Doe dit over in een schaal, voeg de andere ingrediënten toe en roer door.

Kabeljauw met polenta, tomatenvinaigrette en hopscheuten
Polenta rondjes uitsteken

Steek 2 grote rondjes uit de polenta en houd apart.
Wentel de vis door de bloem.
Breng een pannetje water aan de kook voor de hopscheuten.
Maak de hopscheuten schoon door van de onderkant iets af te snijden en was ze goed.

Smelt boter in een koekenpan en begin nu met het bakken van de vis.
Tegelijkertijd een grillpan (of nog een koekenpan) verhitten en de polenta in een beetje olie bruin grillen of bakken.
Ze hebben beide enkele minuten per kant nodig.
Draai de vis maar 1 keer!
In de laatste 2 minuten de hopscheuten koken in de pan met water en direct daarna koelen onder koud water.

Serveer de polenta met een stuk kabeljauw, schep tomatenvinaigrette en natuurlijk wat hopscheuten.

Bron: Antoinette
Gepubliceerd door: Okke Amerongen - Hopscheuten

Terug