Kip uit de oven - I

  • 1 flinke kip van onbesproken afkomst
  • 1 grote citroen
  • 8 plakjes Parma- of serranoham
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 eetlepels tijmblaadjes
  • zout en zwarte peper
  • 125 g zachte boter
  • 1 knolselderij, geschild en in stukken gesneden
  • 1 kilo aardappelen, geschild en in stukken gesneden

Verwarm de oven voor op 220° C.
Spoel de kip af onder koud water en dep hem goed droog.
Maak het borstvel los van het vlees door er eerst met een paar vingers en vervolgens met de hele hand onder te gaan, zorg er voor dat het vel heel blijft.
Schil met een cesteur de citroen en zorg dat er geen wit meekomt.
Knip de ham in reepjes en doe ze, met de tijm en citroenschil in een kom, voeg de boter, peper en zout toe en meng goed.
Breng nu steeds wat van het botermengsel onder de huid van de kip aan, druk het goed aan en herhaal dit tot de kippenborst, onderhuids, geheel is bedekt met het botermengsel, wrijf het resterende botermengsel (ca. 1/4) in de buikholte, snijd de citroen doormidden en vul hiermee eveneens de buikholte.
Maak inkepingen in de dijen en poten van de kip en wrijf ze in met peper en zout.
Leg de kip in een braadslee en zet hem, 30 minuten per kilo kip, in de oven.
Kook intussen de aardappelen en knolselderij 15 minuten, laat ze uitlekken.
Neem de braadslee uit de oven en haal de kip eruit, voeg aardappelen en knolselderij toe aan het braadvet, meng goed en leg de kip erop, zet de braadslee nog 40 minuten per kilo kip, in de oven.
Schakel de oven uit en laat alles nog 10 minuten staan.
Schep de kip, aardappelen en knolselderij op een goed voorverwarmde schaal, deglaceer de braadslee met een scheutje bouillon en giet dit door een zeef over de kip.
Serveer meteen.

Receptuur: Jamie Oliver, BBC
Bewerkt door Tonny Leeflang - Wondergem


Kip uit de oven - II

  • 1 kip
  • aardappelen naar smaak
  • verse peterselie
  • peper/zout
  • 0,1 g sargol saffraan
  • gember
  • 1 grote ui
  • rijst
  • groene olijven
  • citroensap of limoensap
  • olijfolie of zonnebloemolie

Was de kip goed en dan in een grote pan met kokend water en een beetje zout zachtjes laten koken (ong. 30 minuten).
Snij de aardappels door de helft of als ze groot zijn in vieren.
Snipper de ui en doe ze in een kommetje samen met de olijven en aardappels.
Hak de peterselie fijn en doe deze erbij.
Dan voeg je peper, zout, gember, verkruimelde saffraan, een beetje olie, limoensap en de olijven toe en meng je alles goed.
Daarna giet je de kip af en stop je 2 eetlepels van het kruidenmengsel in de holte van de kip.
Doe de kip vervolgens in een braadzak (te koop bij de slager of winkels in huishoudelijke artikelen), tezamen met de aardappels en de rest van het kruidenmengsel.
Schud met de zak, zodat alles goed vermengd wordt.
Maak de zak dicht en bak 45 tot 60 minuten op 200° C in het midden van de oven.
Op een grote schaal leggen met brood en/of rijst.

Bron: Saffraan, het heilzame kruid

Terug