Tartiflette met Mechelse koekoek

koekoek (2K)
Feestelijk gevogelte:
Dit recept is eveneens een aanrader voor parelhoen.
Maar het kan net zo goed met filets van ander gevogelte.
  • 1 Mechelse koekoek
  • 2 lookteentjes, ongepeld
  • 500 g aardappelen
  • 120 g Reblochon of abdijkaas
  • 10 cl room
  • 4 sneden rauwe ham bv. Ganda of Grega
  • 2 speculaaskoekjes, verkruimeld
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • olijfolie
  • 2 rode bietjes, geraspt
  • 1 appel, geraspt of in blokjes gesneden
  • 1 eetl. Xeresazijn
  • ¼ eetl. hazelnootolie
  • 20 cl gevogeltefond
  • tijm
  • laurier
  • 6 jeneverbessen
  • muskaatnoot
  • peper & zout

Schil de aardappelen en kook ze voor ⅘ gaar.
Snijd ze in schijfjes.
Stoof de ui samen met de lookteentjes.
Verwijder daarna de lookteentjes.
Neem een ruime ovenschotel en schik hierin eerst een laag aardappel, ui, rauwe ham, terug een laag aardappel en eindig met een laag kaas.
Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Overgiet met room en gaar gedurende 15 à 20 minuten in een oven van 180 °C.
Kruid de Mechelse koekoek royaal met tijm, peper en zout.
Kruid ook de binnenkant en voeg de laurierblaadjes en de geplette jeneverbessen toe.
Overgiet met wat olijfolie en gaar in een oven van 180 °C gedurende 1 uur.
Meng de rode biet met de appel en maak deze salade aan met xeresazijn en hazelnootolie.
Kruid met peper en zout.
Haal de Mechelse koekoek uit de oven en verwijder het overtollige vet uit de pan.
Deglaceer de pan met de gevogeltejus of fond en laat even inkoken.
Versnijd de Mechelse koekoek, schik op de borden en nappeer met saus.
Verdeel de tartiflette.
Garneer de borden met een streep verkruimeld speculaas.

Tips
Wie geen verse rode bietjes vindt, kan ook gekookte rode bietjes in blokjes snijden en mengen met de appel.
Serveer hier dan wel nog wat frisée salade bij.
Garneer met enkele sneetjes Gandaham die je gedurende 10 seconden in de microgolfoven droogt.
Dit recept is eveneens een aanrader voor parelhoen.
Maar het kan net zo goed met filets van ander gevogelte.

Bron: KIP lekker

Terug