Scharrelkip met bospaddestoelen

  • 1 scharrelkip (ca. 1½ kg, biologisch)
  • 100 g gepelde walnoten
  • 200 g paddestoelenmelange
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 eetl. verse Italiaanse kruiden, fijngehakt
  • ½ pot gevogeltefond (à 38 cl)
  • 50 g koude boter, in vlokjes
  • 1 theel. geraspte mierikswortel (potje)
  • voor garnituur:
  • 4 bospeentjes
  • 50 g boter
  • 4 kleine sjalotten, gepeld
  • 100 g peultjes, schoongemaakt
  • 100 g sperziebonen, schoongemaakt

Kip op kamertemperatuur laten komen.
Oven voorverwarmen op 175 °C.
In keukenmachine noten fijnmalen.
Paddestoelen schoonvegen en klein snijden.
In koekenpan olie verhitten en sjalot met helft van knoflook 1 minuut zachtjes fruiten.
Paddestoelen toevoegen, en op hoog vuur al omscheppend bakken tot vocht is verdampt.
Kruiden erdoor scheppen, op smaak brengen met zout & peper.
Van vuur af gemalen noten erdoor mengen.
Voorzichtig vel van kip rond borst en poten losmaken van vlees, door vingers steeds iets verder ertussen te duwen.
Paddestoelmengsel gelijkmatig tussen vel en vlees over kip verdelen.
Vel bij buikholte vaststeken met cocktailprikkers.
Kip met borst naar boven in braadslede leggen of aan braadspit steken.
Beetje water in braadslede schenken of onder kip aan spit lekbak met beetje water schuiven.
Kip in oven in ca. 1 uur gaar braden.
Kip in braadslede af en toe keren en bedruipen met braadvet.
Intussen garnituur maken.
Bospeentjes schillen met dunschiller en in lange repen snijden.
In pan boter smelten en rest van knoflook 1 minuut zachtjes fruiten.
Sjalotten, peultjes en sperziebonen erdoor scheppen en afgedekt in 15 - 20 minuten zachtjes gaarsmoren.
Op smaak brengen met zout.
Voor de jus fond in wijde pan inkoken tot nog ⅓ over is.
Pan van vuur nemen en met garde vlokjes boter erdoor kloppen, zodat een lichtgebonden jus ontstaat.
Mierikswortel erdoor roeren en op smaak brengen met zout & peper.
Aan tafel kip met groot scherp mes overlangs halveren.
Dan poten eraf snijden.
Serveren met groenten en jus.

Bron: C. Hardeman
Gepubliceerd door: Natuurvlees

Terug