Sambalkip

  • 4 kippenbillen of borsten met vel
  • 8 lookteentjes in de pel
  • 50 g boter
  • 2 eetl. olijfolie
  • 3 eetl. sambal
  • zout (liefst grof zeezout)
  • vloeibare honing
  • zout
  • olijfolie

Verwarm de oven voor gedurende 15 minuten op 200 °C.
Neem een ovenschaal en doe er wat olijfolie en de boter in, strijk de olie over de bodem van de ovenschaal.
Leg de kip op een snijplank en snij in iedere borst en bil driemaal in de breedte, ongeveer een halve centimeter in de diepte.
Leg de kip in de ovenschaal en leg er de ongepelde lookteentjes bij.
Strooi wat zout over de kip, smeer de kip in met sambal en de honing en zet de ovenschaal in de oven.
Neem na 15 minuten de schaal uit de oven, neem een soeplepel en schep de gesmolten boter over de kip.
Dit moet je elke 10 minuten herhalen, want dat maakt dat je kip sappig en vol smaak blijft, in vaktermen heet dit arroseren.
Als je merkt dat de kip te bruin word, zet dan de oven lager op 180 °C, als je ziet dat de kip niet genoeg bruint zet dan de oven op 220 °C (elke oven is anders!).
Na 1 uur zou je kip klaar moeten zijn, zet gewoon de ovenschaal op tafel en geef er flink wat jus van de kip bij op elk bord.

Tips
Ik geef hier meestal een simpele groene sla ( kropsla ) met wat ui en olijfolie en citroensap bij.
Je kan hier gebakken aardappelen, spicy wedges ( te koop in de supermarkt ) of frietjes bij geven.
Dit gerecht is een absolute hit bij mijn kinderen ondanks de sambal.

Bron: Sam Khaldi

Terug