Javaanse satékip met sajoer lodeh

satehkip_sajoer (3K)

  • 300 g (witte) rijst
  • 400 g kipfilet
  • 1 bakje boemboe voor sajoer boontjes
  • 1 ui
  • wokolie
  • 600 g gemengde roerbakgroenten
  • 1 kuipje Javaanse pinda satésaus
  • 1 pakje romige kokosmelk

Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook deze in ca. 10 minuten gaar.
Afgieten en terug in de pan met het deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Snijd ondertussen de kipfilet in stukjes.
Pel en snijd de ui in halve ringen.
Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en roerbak de kipstukjes ca. 5 minuten.
Voeg de uienringen toe en bak deze 3 minuten mee.
Voeg de satésauspasta (uit het kuipje) en 3 dl water toe en breng al roerend op een laag vuur aan de kook.
Laat de saus 1 minuut zachtjes doorkoken.
Haal de satékip uit de wok en houd deze warm.
Maak de wok schoon en zet deze terug op het vuur.
Laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en roerbak de groenten ca. 3 minuten.
Voeg de kokosmelk, 1 dl water en de boemboe toe en laat het geheel ca. 3 minuten doorkoken.
Schep de warme rijst, de sajoer lodeh en de Javaanse satékip in diepe borden of kommen.

Op tafel:
Zet seroendeng en gebakken uitjes op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.

Lekker anders kan ook
In plaats van kipfilet kun je in dit recept heel goed hamlapjes gebruiken.
Wil je het gerecht wat pittiger hebben, voeg dan aan het kookvocht 3 eetlepels ketjap manis of asin en naar smaak wat sambal toe.

Bron: Conimex

Terug