Kip met rozemarijn en room

  • 1 kip
  • 3 bouillonblokken, liefst paddestoel
  • 1 ui, in tweeën
  • 1 stengel bleekselderij, in stukken
  • 1 worteltje, in stukken
  • circa 6 takken rozemarijn
  • 1/4 l slagroom, of meer

Doe de kip in een pan waar het maar net in past en toch onder kan staan.
Vul met water, doe er de bouillonblokken bij, en de ui, selderij en wortel, en wat rozemarijn.
Breng tegen de kook aan en laat heel zachtjes 30 minuten pocheren.
Draai dan het vuur uit en laat nog 15 minuten staan.
Vis de kip eruit, laat het vocht uit de buikholte lopen.
Laat afkoelen tot je hem kunt aanpakken en verdeel in stukken of stukjes.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Kook de room in een steelpan in tot de helft.
Doe de kip in een ovenschaal, leg er nieuwe rozemarijn bij en schenk de room erover.
Strooi er wat zout bij.
Bak in de oven tot de room goed bubbelt.
Het pocheervocht van de kip is schitterende soep.

Onno Kleyn

Terug