Rijstschotel met kalkoen

  • 500 g kalkoenvlees
  • 1 dl lichte sojasaus
  • 2 eetl. rijstwijn
  • suiker
  • 340 g rondkorrelrijst (Japanse rijst)
  • 8 gedroogde shiitakes
  • 1 l visbouillon (bij voorkeur dashi)
  • 200 g (diepvries)doperwten

Snijd het kalkoenvlees in dunne repen en marineer die ± 30 minuten in een mengsel van sojasaus, rijstwijn en 40 gr suiker.
Giet 1 dl kokend water op de shiitakes, laat ze hierin 15 minuten wellen en snijd ze in reepjes.
Was de rijst in een zeef onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
Doe de rijst over in een pan met dikke bodem.
Leg de kalkoenreepjes, de shiitakes en de doperwten erop en bestrooi met 1 theelepel zout.
Giet de bouillon erop en breng het gerecht snel aan de kook.
Sluit de pan, draai het vuur laag en kook de rijst in ± 35 minuten gaar.

De Japanse naam voor dit gerecht is Tori Gohan. Het valt in Japan onder de Donburi-gerechten: snelle 'fastfood'-rijstgerechten met een vlees-, ei- of groentenvulling. De naam Donburi verwijst naar de ronde wijde kom met een ronde voet, waarin het gerecht wordt geserveerd. Veel fastfood-restaurants in Japan hebben dit soort gerechten op de kaart.

Bron: De Zaanse keuken

Terug