Poulet à la bonne femme

  • 2 à 3 jonge kippen
  • 5 worteltjes
  • 1 ui
  • 200 g boter
  • zout & peper
  • nootmuskaat
  • 20 à 25 g bloem
  • 30 cl bouillon
  • 10 cl sherry
  • 1 eetl. fijngehakte peterselie
  • 3 eetl. tomatenpuree
  • 1 blikje champignons

De kippen schoonmaken en inwrijven met zout, peper en nootmuskaat.
In een braadpan de boter smelten, hierin snipperen ui en worteltjes, hierop de kippen leggen en deze ± ½ uur in de oven braden.
Als ze bruin zijn, de mooie stukken eraf nemen, de karkassen opzetten met water en verschillende kruiden en ze zolang koken tot men een geurige bouillon heeft.
Dan de ui en wortelen uit de boter, waarin de kippen gebraden zijn, verwijderen.
Een gedeelte van de boter in een gewoon pannetje doen, er bloem bijvoegen en met de bouillon, de tomatenpuree, de wijn en het champignonnat er een saus van maken.
Deze een ¼ uur laten koken, ze vervolgens zeven, de stukken kip er in leggen en alles zolang koken tot de kip warm en de saus zo gebonden is, dat ze op de stukken kip blijft liggen.
Op het laatst de champignons en gehakte peterselie er doorroeren.

Bron: Hollandsche Tafel in Indië

Terug