Poulet Basquaise

Het gaat hierbij om een fricassee van kip met paprika, tomaat, ui en jambon de Bayonne (hoewel sommigen dit laatste ingrediënt weglaten).
Jambon de Bayonne is een gezouten, vijf maanden gedroogde ham die praktisch overal gemaakt kan worden.
Merkwaardigerwijs komen de beroemdste jambons de Bayonne niet uit Bayonne, maar uit Peyrehorade en d'√≥rthez in de Béarnais.

  • 1 scharrelkip (1,8 kg) in 12 grote stukken gesneden
  • 2 grote uien
  • 1 kg tomaten
  • 5 tenen knoflook
  • 1 kg paprika's
  • 4 dikke plakken jambon de Bayonne (250 g)
  • 1 dl olijfolie
  • zout
  • peper uit de molen

Verhit een halve dl olijfolie in een braadpan.
Bak de stukken kip aan alle kanten goudbruin, bestrooi ze met zout & peper en laat ze, met het deksel op de pan, 15 minuten op een lage vlam braden.
Pel de uien en snijd ze in plakjes.
Pel de tomaten en ontdoe ze van de zaadjes.
Verhit de rest van de olie in een bakpan en bak de ui 15 minuten op een zacht vuurtje.
Voeg de tomaten toe en laat nog 15 minuten zachtjes bakken.
Bestrooi het mengsel van ui en tomaat met peper en zout en houd het warm.
Pel de tenen knoflook, snijd ze in plakjes en doe ze bij de kip in de pan.
Ontdoe de paprika's van zaad en zaadlijsten en snijd ze in stukken.
Doe ze bij de kip.
Snijd de ham in dunne reepjes, doe ze eveneens bij de kip in de pan en laat alles nog 20 minuten stoven.
Giet het tomatenmengsel in een verwarmde schaal.
Leg de stukken kip er op en verdeel er de reepjes ham en de stukken paprika over.

Nootjes:

Bron: NN

Terug