Kippenpoten in bruine saus

  • 4 flinke (scharrel) kippenpoten
  • 80 g boter
  • 1 dl olijfolie
  • 400 g bouquet (of mossel- of erwtensoepgroente)
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadjelaurier
  • fijngesneden knoflook naar smaak
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • ½ dl rode port
  • 2 ½ dl gevogeltefond
  • zout & peper

Bestrooi de poten met peper en zout.
Verhit de olie en de boter in de braadpan en braad de kippenpoten rondom lichtbruin.
Bak de tomatenpuree even mee om te ontzuren, voeg de groenten en de kruiden toe en bak ze even mee.
Blus af met de fond en de port, sluit de pan, breng het geheel aan de kook en laat de poten ± 1 1/2 uur stoven.
Haal de poten uit de pan en laat ze wat afkoelen.
Verwijder het vel en de botjes (vries ze in tot u gevogeltefond gaat maken) en snijd het vlees in stukjes.
Verwijder het laurierblaadje uit het groentemengsel en pureer alles met de staafmixer.
Breng op smaak met zout & peper, voeg de stukjes vlees toe en laat alles goed warm worden.
Lekker met een puree van half selderijknol en half aardappelen met een krokant kaaskorstje.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug