Pollo al ajillo,
Kip met knoflook, op Baskische wijze

  • 1 flinke kip ( ca. 1,6 kg) van onbesproken herkomst
  • 2 dl olijfolie
  • 10 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 2 dl Spaanse brandy (Fundador o Carlos III )
  • 2 dl kippenbouillon
  • 2 dl droge witte wijn
    (in het originele recept Txacoli, maar die is in Nederland moeilijk te krijgen)
  • zout, en peper*
  • rasp van ½ limoen*
  • 3 eetl. fijn geknipte peterselie
* of Jane's Krazy Mixed-Up Salt and Lemonpepper

Verdeel de kip in 8 stukken, wrijf ze in met peper, zout en citroenrasp (Jane's Krazy Mixed-Up Salt and Lemonpepper) en laat ze 1 uur staan op kamertemperatuur.
Verhit de olie in een braadpan en braad de stukken kip rondom lichtbruin, voeg bijna alle (houd 2 eetlepels achter) knoflook toe, en laat heel kort meebakken.
Blus af en flambeer met de brandy, voeg 1 dl bouillon toe en laat alles, met deksel half op de pan, 3 kwartier zachtjes bakken, schep de stukken kip steeds om en voeg zonodig nog wat bouillon toe, de kip mag niet gaan sudderen.
Haal de stukken kip uit de pan, houd ze warm, voeg de witte wijn en resterende bouillon toe aan het braadvet en laat even flink bruisen en 5 minuten inkoken.
Leg de kip terug in de saus, lepel er wat van de saus overheen en strooi de peterselie en de rest van de knoflook over de kip.
Eet de pollo met een tomatensalade en brood en dep daarmee vooral de saus op.

Receptuur: Sociedad Vasca "Ytur-Ondo" de Eibar.
Vertaling: Tonny Leeflang-Wondergem

Terug