Piepkuikens met gember en basilicum

Piepkuikens met gember en basilicum

  • 2 piepkuikens
  • circa 1 eetl. chilivlokken
  • 6 eetl. olijfolie
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 5 cm verse gember, geschild en gehakt
  • 1 afgestreken eetl. suiker
  • 10 cl witte wijn
  • 4 eetl. Thaise vissaus
  • 3 eetl. limoensap
  • handje verse basilicumblaadjes

Snijd de piepkuikens in de lengte door, langs het borstbeen naar beneden, met een groot mes, en dan vlak langs de ruggengraat.
Goed duwen, beetje wiebelen en je hebt twee helften.
Bestrooi de kipjes met zout en chilivlokken naar smaak, til ook het pootje op om overal te komen.
Laat een minuut of tien staan.
Verhit dan de olie in een braadpan en braad de kuikens rustig aan op halfhoog vuur.
Probeer ze nu en verder ook vooral op hun pootje te laten liggen.
Voeg als ze een beetje kleur hebben de knoflook en gember toe.
Bak 2 minuten mee en doe de suiker en de helft van de wijn in de pan.
Zet het deksel erop met een kier en draai het vuur laag.
Sudder 10 minuten.
Doe dan de resterende wijn, vissaus en het limoensap erbij en ga nog een kwartier door.
Draai af de toe de kuikens om.
De saus moet sauzig worden, voeg zonodig een drupje water toe.
Strooi op het eind de basilicum in de pan en laat alleen even verwelken.

Bron: Onno Kleyn

Terug