Patrijs met risotto van boschampignons

patrijs (2K)

  • 4 patrijzen
  • 240 g rijst (bv. lange korrelrijst met wilde rijst)
  • 250 g wilde boschampignons of champignon marron of oesterzwammen
  • 60 g sjalot, in fijne ringen gesneden
  • goede boter
  • scheut room
  • pijpajuin of bieslook, fijngesneden
  • schorseneren, vers gekuist en gegaard (of blik of diepvries)
  • peterselie, gehakt
  • tijm
  • laurier
  • peper en zout

Kook de rijst gaar in lichtgezouten water en spoel koud.
Kruid de patrijsjes met peper, zout en tijm.
Laat ze lichtjes kleuren in boter en voeg het laurierblaadje toe.
Schuif ze in een oven van 140 °C en laat gedurende 20 min rustig garen.
Bedruip het vlees regelmatig met het bakvocht.
Maak de billen los, zet deze nog gedurende 15 min. in de oven op 160 °C.
Houd de rest warm.
Deglaceer de pan met wat water.
Laat wat goede boter smelten in een pan en stoof hierin de sjalotringen.
Voeg de champignons toe en laat even meebakken.
Doe er ook de rijst bij, kruid met peper en zout en laat het geheel nog even stoven.
Voeg een klontje boter toe en laat wegsmelten.
Giet er tot slot een goede scheut room bij en roer om.
Werk af met pijpajuin.
Dep de schorseneren droog, kruid met peper en zout, bak in boter en werk af met peterselie.
Fileer de patrijsjes en snijd de filets in schijfjes.
Dresseer de borden met de risotto, de schorseneren en de filets.
Nappeer de filets met gedeglaceerd bakjus.
Serveer de billetjes apart.

Bospaddestoel

De paddestoel is de verzamelnaam van schimmels of zwammen.
Ze planten zich voort door middel van sporen.
De meeste paddestoelen bevatten een steel en een zgn. hoed.
Verschillende etherische oliën geven de paddestoelen hun eigen specifieke smaak.

Tips

Dit recept is overheerlijk met alle soorten gevogelte: fazant, parelhoen, Mechelse koekoek, enz.
Voor een extra feestelijk resultaat: werk af met truffelschilfers of een goede champignonolie.
Serveer er apart wat Parmezaanse kaas bij.

Bron: KIP lekker

Terug