Parelhoen met mandarijnensaus, spinazie

voor 10 personen

  • 10 parelhoenfilets
  • 4 sjalotten
  • 6 teentjes knoflook
  • 5 gepelde mandarijnen
  • 1½ dl slagroom
  • beurre maniée
  • snuifje cayennepeper
  • scheutje Grand Marnier Cognac
  • 2 dl kippenbouillon
  • 1000 g spinazie
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • 75 g croutons

Bestrooi de parelhoenfilets met peper en zout en bak ze aan iedere kant 2 à 3 minuten en wikkel ze daarna afzonderlijk in aluminiumfolie.
Laat 10 minuten rusten.

Mandarijnen saus
Bak de knoflook en 2 fijngesnipperde sjalotten aan in het bakvet en voeg er de 5 gepelde mandarijnen in partjes aan toe.
Roer 5 minuten flink door.
Voeg de bouillon toe en laat 3 minuten koken, daarna met de staafmixer de massa pureren en passeren door een zeef.
Verfijn de smaak met een scheutje cognac en een snuifje cayennepeper.

Spinazie
Was de spinazie en droog in de sladroger, hak de 2 sjalotten fijn.
Verwarm in een wok wat olijfolie en bak de sjalotten tot ze glazig zijn.
Voeg geleidelijk de spinazie toe.
Wanneer alles zacht geworden is op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat, en doe er de gebakken croutons bij.

Knoflookaardappelen
Doe een flinke scheut olijfolie in de wok en voeg wanneer de olie goed heet is de aardappelblokjes toe.
Bak ze tot ze goud beginnen te kleuren en voeg er dan de 4 teentjes knoflook (klein gemaakt) er bij.
Bak nog ± 5 minuten en strooi er dan wat zout en een beetje cayennepeper over.

Uitserveren
Schep centraal op het bord wat spinazie met croutons en leg er schuin een parelhoenfilet er tegen aan.
Geef de aardappeltjes apart in een bakje erbij.
Schep wat saus over het vlees en nappeer rondom.

Bron: Kookclub
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug