Maïskip op Chinese wijze

kip2 (2K)

  • 1 maïskip van ca. 1200 gram
  • 2 cm. fijngesneden verse gember
  • ½ prei in ringetjes
  • 2 grof gesneden uien
  • 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • 3 theel. suiker
  • 3 eetl. Japanse sojasaus
  • 2 stengels grof gesneden lente-ui
  • 2 + 2 eetl. aardappelmeel
  • 1 glas droge sherry
  • ½ liter kippenbouillon
  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • versgemalen peper en zout
  • een mespuntje vetsin

Was en droog de kip. Verwijder vervolgens met een scherp mes de punten van de vleugels, het staarteinde en overtollig vet.
(Deze zijn eventueel te gebruiken om een bouillon van te trekken.)
Verdeel de kip vervolgens in stukken en bestrooi deze met peper en zout en 2 eetlepels aardappelmeel.
Verhit een wok of grote koekenpan op een hoog vuur en voeg daarna de olie toe.
Bak vervolgens, in gedeelten, de kip goudbruin en gaar.
Niet te veel tegelijk, anders zakt de temperatuur van de olie teveel en gaat de kip stoven in plaats van bakken.
Houd de kip warm tot gebruik.
Bak in de braadjus de knoflook, uien, prei en gember licht aan.
Voeg vervolgens ook de suiker en lente-ui toe en laat ook deze even meebakken.
Blus het geheel af met Japanse sojasaus, sherry en kippenbouillon en breng het mengsel indien nodig op smaak met peper en zout.
Breng daarna het geheel weer aan de kook en voeg de kip toe en laat het geheel ca.15 minuten zachtjes doorkoken.
Als de saus te dun is kunt u hem binden met een beetje aardappelmeel aangelengd met water.
Versterk indien nodig de smaak met een mespuntje vetsin.
Serveer het gerecht in een mooie schaal met even-tueel witte rijst en kroepoek of emping.

Succestip

U kunt ook als de kip gaar is, het vlees van de botten halen en dit terugleggen in de saus.

Bron: Spar Succes recepten

Terug