Landhoen met Arabische vulling

landhoen_arabische_vulling (4K)

  • 50 g basmatirijst
  • 25 g pijnboompitten
  • 1 ui, ragfijn gesnipperd
  • 4 eetl. olijfolie
  • 100 g lams- of rundergehakt, niet te mager
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • snufje kaneel
  • 25 g gepelde pistaches
  • 1 buitenloopkip van 1,5 à 1,8 kg
  • 1 à 2 eetl. roomboter
  • 1 eetl. sumak (Turkse winkel)

Breng een pan water met zout aan de kook, strooi er de rijst in en kook 8 minuten, niet meer.
Doe in een zeef en spoel af met koud water.
Laat uitdruipen en afkoelen.
Fruit de pijnboompitten met de ui in de olijfolie op halfhoog vuur tot de pijnboompitten goudbruin kleuren.
Voeg de knoflook en het gehakt toe en braad alles los, tot alle rauwe kleur van het vlees verdwenen is.
Zet het vuur uit en meng de rijst en pistaches door het gehaktmengsel.
Breng op smaak met de kaneel en flink wat zout (dat zal deels van binnen in de kip trekken).
Maak het elastiek dat de kip in vorm houdt los.
Wrijf de kip grondig in met zout.
Vul de buikholte met de gehaktvulling.
Breng de kip weer in zijn oorspronkelijke model en doe het elastiek weer om de poten.
Wrijf de kip in met boter.
Je kunt de kip nu in de koelkast bewaren, maar haal hem in dat geval zeker een uur voor het braden eruit.
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Neem een flink stuk aluminiumfolie, vouw dat dubbel en pak er de kippenborst mee in op zo'n manier, dat de poten vrij blijven.
Schenk een half glas water in de schaal.
Zet de kip in de oven en braad 50 minuten (kip 1,5 kg) à 1 uur (kip 1,8 kg).
Haal de folie weg en zet de oven op 200 °C.
Bedruip de kip met braadvocht.
Braad nog 15 minuten en bedruip halverwege nog een keer.
Haal de kip uit de oven, pak losjes in aluminiumfolie en laat 10 - 20 minuten staan.
Haal de folie weg.
Presenteer de kip in zijn geheel, bestrooid met sumak, of snijd hem eerst voor voordat je de sumak eroverheen strooit.
Omring hem op een schaal met de geroosterde groenten.

Bron: Onno Kleyn

Terug