Kwartels met vijgen

  • 4 gedroogde vijgen
  • 1½ dl witte wijn
  • enkele draadjes of een mespunt saffraan
  • 4 kwartels
  • 3 kardemompeulen
  • beetje olijfolie
  • piepklein beetje (‘een vermoeden’) van rode peper of cayenne
  • 75 g gepelde walnoten
  • 8 à 12 verse vijgen
  • 2 eetl. zachte boter

Week de gedroogde vijgen meerdere uren in de witte wijn met de saffraan.
Snijd ze fijn, bewaar het weekvocht.
Zout de kwartels van binnen en van buiten.
Kneus de kardemompeulen.
Bak ze aan in een drup olijfolie.
Voeg het weekvocht, de gesneden vijgen en de kardemom bij, plus de rode peper.
Sudder in een gesloten pan 15 minuten.
Hak ondertussen de walnoten grof en doe ze in een plastic zak en rol er een wijnfles over.
Haal de vogeltjes uit de pan en kook zonodig de saus iets in.
Snijd de verse vijgen in kwarten en doe ze samen met de walnoten bij de saus.
Laat eventjes doorwarmen en roer er de boter door.
Serveer met de kwartels.

Bron: Onno Kleyn

Terug