Kipreepjes met whiskyroomsaus en tijm

  • 1 eetl. roomboter
  • scheutje olijfolie
  • 400 g filet van een betere kip
  • 2 uien, in halve plakken
  • borrelglas whisky
  • 2 dl slagroom of crème fraîche
  • beetje tijm
  • voor de prakaardappelen met rucola:
  • 800 g vastkokende aardappelen
  • 4 eetl. roomboter of meer
  • 200 g rucola, zeer grof gesneden

Verhit een lepel boter en wat olie in een koekenpan en bak er de kipfilet in tot hij een aardig kleurtje heeft.
Haal uit de pan en laat afkoelen.
Bak in het achtergebleven vet op iets lager vuur de uien zacht.
Bak daarna de knoflook een minuutje mee.
Schenk de whisky erbij en laat verdampen.
Voeg de room en de tijm toe.
Snijd de ongare kip in reepjes en meng er zout door.
Doe bij de saus en laat nog 4 minuten zachtjes garen op laag vuur, zonder deksel.
Inmiddels is de saus als het goed is precies goed van dikte.
Proef en breng op smaak met zout & peper.
Ondertussen heb je prakaardappelen gemaakt: kook de geschilde aardappelen gaar in water met zout.
Giet af en stamp of prak ze grof.
Voeg boter en de gesneden rucola toe, en bij droogte meer boter.
Verder kan ik wijn aanbevelen, vooraf en bij de maaltijd, Chardonnay bijvoorbeeld, en whisky erachteraan.

Bron: Onno Kleyn

Terug