Superkrokante kippenbout met gestoofde spinazie en peer

kippenbout_spinazie_peer (3K)

  • 4 grote kippenbouten
  • 4 kippenvleugels
  • 1 kop griesmeel
  • 1 pak spinazie
  • 2 peren
  • 1 citroen
  • 100 g boter
  • olijfolie
  • peper en zout
    • voor het kruidenmengsel:
  • 1 blokje kippenbouillon of 1 eetl. kippenfond in poedervorm
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 1 theel. paprikapoeder
  • ½ theel. zout
  • ½ theel. gemberpoeder
  • ½ theel. tijm
  • een snuifje nootmuskaat

Meng alle ingrediënten voor het kruidenmengsel.
Doe net voor het gebruik wat olijfolie door de kruiden om er een pasta van te maken.
Snijd de bouten in twee stukken en leg ze op een ovenrooster met eronder een plaat.
Door de kip op een rooster te leggen kunnen alle vetten mooi afdruipen.
Strijk de bovenzijde van de bouten in met de kruidenpasta en strooi er wat griesmeel overheen.
Het griesmeel zorgt voor een extra krokant effect.
Zet de kip 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190° C om een mooi korstje te vormen.
Verlaag dan de oven naar 140° C en bak nog eens 10 minuten om de kip rustig en tot op het bot te garen.
Zo blijft het vlees lekker sappig.
Maak het sausje apart met de kippenvleugels.
Laat de boter goed kleuren (niet verbranden).
Hak de vleugeltjes en bak ze goed aan.
Kruid met peper en zout.
Schil als garnituur de peren en snijd ze met een keukenschaaf in dunne reepjes.
Was de spinazie en snijd klein.
Stoof de peer een minuutje in een klontje boter, voeg de spinazie toe en laat die slenken.
Kruid met peper en zout, voeg de geraspte schil van de citroen toe om het geheel op te frissen.
Serveer de kip bovenop de spinazie.
Nappeer met de braadjus van de vleugeltjes en serveer er krokant gebakken, gezouten aardappelwafeltjes bij.

Tip
Het zout, de bouillon, de paprika en de kerrie zijn onmisbaar in het kruidenmengsel.
Voor de rest kan je naar hartelust experimenteren.
Als je er wat kaneelpoeder aan toegevoegd, krijg je bijvoorbeeld een zoet effect.
Door een veelvoud te maken, heb je meteen voor een hele tijd kipkruiden in huis.

Bron: KIP lekker

Terug