Romige kipfilets en aardappeltaartjes

kipfilets_aardappeltaartjes (2K)
voor 8 personen
  • 1 ½ dl. slagroom
  • nootmuskaat
  • 5 eetl. olijfolie extra vierge
  • 5 dl slagroom
  • 1 pot gevogeltefond (4 dl)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 1 gele paprika, in dunne reepjes
  • 4 (liefst biologische) perssinaasappels
  • 2 bolletjes Mozzarella
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 theel. Provençaalse kruiden
  • vers gemalen peper
  • zout
  • 1 kg kruimige aardappels,geschild, in stukken
  • 150 g haricots verts, schoongemaakt, gehalveerd
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringen
  • 15 g basilicum, in reepjes
  • 8 maïskipfilets
  • 1 eetl. suiker

Kook de aardappels in kokend water met zout in ± 20 minuten gaar.
Kook de haricots verts in kokend water met zout in ± 5 minuten beetgaar.
Spoel ze koud onder stromend water en laat ze uitlekken.
Bak in 2 eetlepels olie in een koekenpan 1 geperste teen knoflook ± 1 minuten zachtjes.
Voeg de paprikareepjes toe en roerbak ze 4 - 5 minuten tot ze zacht zijn.
Schep de boontjes en Provençaalse kruiden erdoor en breng op smaak met zout & peper.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
Voeg 3 eetlepels olie en de slagroom toe.
Roer alles tot een smeuïge puree en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Klop de eieren erdoor.
Vet de muffinvorm in met olie en vul de holtes met de puree.
Schep het groentemengsel erop.
Bak de aardappeltaartjes in de oven in ± 20 minuten goudbruin.
Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Snijd de Mozzarella elk in 4 plakken en laat deze uitlekken op keukenpapier.
Boen de sinaasappels schoon en droog ze.
Snijd 2 sinaasappels elk in 4 plakken (gooi de kapjes weg) en laat deze uitlekken op keukenpapier.
Rasp van de andere sinaasappels het oranje deel van de schil en pers de sinaasappels uit.
Breng in een pan het sinaasappelsap, de helft van het sinaasappelraspsel en de gevogeltefond aan de kook en kook het vocht tot de helft in.
Voeg de slagroom toe en kook alles in tot een romige saus.
Breng de saus op smaak met zout & peper.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng de overige geperste teen knoflook, lente-ui en basilicum met de rest van het sinaasappelraspsel.
Snijd de kipfilets overlangs bijna helemaal door (laat tot op 1 cm van de rand intact).
Vouw ze open en wrijf ze in met zout & peper.
Verdeel het basilicummengsel over één helft van de filets, laat een rand van ± 1 cm onbedekt.
Vouw de filets dicht en druk ze goed aan.
Leg de kipfilets naast elkaar in een ovenschaal.
Schenk de roomsaus erover en leg op elke filet een plak mozzarella en een plak sinaasappel.
Bestrooi de sinaasappel heel dun met suiker.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak de kipfilets in ± 45 minuten gaar.
Neem de kip uit de oven en dek af met aluminiumfolie.
Laat intussen de aardappeltaartjes op kamertemperatuur komen.
Schakel de oven op 200 °C en verwarm de taartjes 5 - 8 minuten in de oven.

Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug